Tudományos Szieszta

Földrajz és Környezettudományi Intézet

Varázstorony

(Természettudományi Pályaorientációs és Módszertani Központ)

Külső kapcsolatok

FutureRFID - Az RFID/NFC technológia továbbfejlesztési lehetőségei az "Internet of Things" koncepciói mentén - TÁMOP pályázat
Alkalmazható természettudományok oktatása a Tudásalapú Társadalomban - TÁMOP pályázat
EKF TTK Mesterképzés a Tudásalapú Társadalom szolgálatában - TÁMOP pályázat

„Élelmiszer-biztonság – Tudja Ön, hogy mit eszik?”

Információ az elõadóról: 
Esemény kezdete: 
2009 április 22 - 15:00

Az élelmiszerek piaci versenyképességét meghatározó feltételek: minőség és biztonság. Az élelmiszerek által hordozott veszélyek: szennyezések, fertőzések, romlások. Kockázat: rövid és hosszú távú hatások. Élelmiszerek által okozott megbetegedések.

Az Európai-Unió három  új élelmiszer-biztonsági feladata: termék-elelősség, nyomon követés, kockázatbecslés. Jogszabályok az élelmiszer-láncban, a Közös Piacon. Nemzetközi élelmiszer-szabványok, a Codex Alimentarius.

A kemizálás veszélyei: növényvédőszer- és rovarirtószer-maradványok. Mikrobiológiai veszélyek: patogén mikróbák és toxinjaik (botulo-toxin, mikotoxinok). Fizikai eredetű szennyezők: radioaktivitás élelmiszereinkben. Emberi gondatlanság (melamin a tejkészítményekben, dioxinok a takarmányokban) és a bio-terrorizmus (szándékos élelmiszer-szennyezés). Genetikailag módosított élelmiszer-alapanyagok és adalékanyagok.

Az élelmiszerek hatósági ellenőrzésének változása, az Európai Unió egészségügyi és fogyasztóvédelmi főigazgatóságának ellenőrzése hazánkban. Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság és a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal együttműködése. Biztonságos élelmiszer-előállító üzemek hazánkban és az önkéntes minőségügyi rendszerek.

Languages

Belépés

nEtSZKÖZKÉSZLET

TTK logo

Regionális Tudásközpont

International Conference on Applied Informatics