Tudományos Szieszta

Földrajz és Környezettudományi Intézet

Varázstorony

(Természettudományi Pályaorientációs és Módszertani Központ)

Külső kapcsolatok

FutureRFID - Az RFID/NFC technológia továbbfejlesztési lehetőségei az "Internet of Things" koncepciói mentén - TÁMOP pályázat
Alkalmazható természettudományok oktatása a Tudásalapú Társadalomban - TÁMOP pályázat
EKF TTK Mesterképzés a Tudásalapú Társadalom szolgálatában - TÁMOP pályázat

Nemzeti Kiválóság Program - Eötvös Loránd Hallgatói Ösztöndíjat nyert hallgatónk kutatási eredményei

2013. április 5-én számoltunk be arról, hogy a Földrajz Tanszék másodéves mesterszakos hallgatója, Somoskői Soma elnyerte a TÁMOP program keretén belül meghirdetett Nemzeti Kiválóság Program - Eötvös Loránd Hallgatói Ösztöndíját. A program célja a tehetséges hallgatók kutatási tevékenységének és szakmai fejlődésének támogatása a nemzetgazdasági, valamint az európai gazdasági térség szempontjából jelentős eredmények elérése céljából.

Az Közigazgatási és Igazságügyi Hivatal alá tartozó ösztöndíj által első fordulóban támogatott kutatási időszak 2013 áprilisától 2013 decemberéig tartott. Ezen időszak alatt kellett a hallgatóknak teljesítenie a kötelezően vállalt feladatokat (közlemények, szakcikkek, tanulmányutak, konferencia részvételek stb.). A kutatások egy-egy, az eredményeket összefoglaló szakdolgozat és/vagy TDK dolgozat elkészítésével zárultak.

Projekthelyszínek kistérségi besorolása - térképen jelezve

Somoskői Soma kutatási témája a megújuló energiaforrás alapú projektek gazdaságföldrajzi vizsgálata Magyarországon a területi differenciák tükrében. A kutatást befogadó intézmény az Eszterházy Károly Főiskola Agria-Innorégió Tudáscentruma volt. A támogatási időszak alatt hallgatónk elkészítette a 2007-2013-as ciklusban a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) és a Közép-Magyarországi Operatív Program (KMOP) keretében megvalósult összes olyan megújuló energiaforrás alapú projekt adatbázisát, melynek láthatóságát biztosította a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség az ösztöndíj támogatási időszakában. Így 1.097 db projekt került feldolgozásra különböző szempontok alapján. A projektelemző vizsgálatok három fő témakörre épülnek: munkahelyteremtés-foglalkoztatás, megtermelt-felhasznált energia mennyisége, valamint a befektetett összeg megtérülése és a projektek fenntarthatósága. A kutatás egy, a kedvezményezettekhez és projekttulajdonosokhoz eljuttatott kérdőíves felméréssel zárult.

A támogatási időszak alatt hallgatónk számos hazai és két nemzetközi konferencián is bemutatta kutatását. Soma Németországban és Hollandiában töltött háromhetes tanulmányútja során tapasztalatot szerzett a német városok és energiarégiók megújuló energián alapuló térségfejlesztő hatásairól és a holland fenntartható közösségek kialakításának lehetőségéről.

A kutatás során elkészült dolgozatok - a szakmai bírálatot követően - mindenki számára elérhetők lesznek a Nemzeti Kiválóság Program weboldalán.

Somoskői Soma a kutatási eredményekről a Földrajz Tanszéken számol be hamarosan.

A kutatás a TÁMOP 4.2.4.A/2-11-1-2012-0001 azonosító számú Nemzeti Kiválóság Program - Hazai hallgatói, illetve kutatói személyi támogatást biztosító rendszer kidolgozása és működtetése konvergencia program című kiemelt projekt keretében zajlott. A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.

Languages

Belépés

nEtSZKÖZKÉSZLET

TTK logo

Regionális Tudásközpont

International Conference on Applied Informatics