Tudományos Szieszta

Földrajz és Környezettudományi Intézet

Varázstorony

(Természettudományi Pályaorientációs és Módszertani Központ)

Külső kapcsolatok

FutureRFID - Az RFID/NFC technológia továbbfejlesztési lehetőségei az "Internet of Things" koncepciói mentén - TÁMOP pályázat
Alkalmazható természettudományok oktatása a Tudásalapú Társadalomban - TÁMOP pályázat
EKF TTK Mesterképzés a Tudásalapú Társadalom szolgálatában - TÁMOP pályázat

Mika János tanulmánya a Climatic Change tematikus számában

A Klímaváltozás, szélsőségek és energiaellátó rendszerek című tematikus kötet második tanulmányát a Földrajz Tanszék egyetemi tanára készítette.

A Stephen H. Schneider által 1977-ben alapított, 2012-ben 3,6 feletti citációs indexű folyóirat tematikus száma kilenc cikket tartalmaz. E beköszöntő utáni első két tanulmány a meteorológiai szélsőségek éghajlati modellekkel és – Mika János munkájaként – a statisztikai idősor-elemzés alapján kimutatott változásait tekinti át. Ezt követi a szénre-, illetve a kőolajra és a földgázra alapozott energiatermelés érzékenysége az éghajlatváltozással és az időjárási szélsőségekkel szemben. Ugyanezt vizsgálja az ötödik írás is, a hőerőművek tekintetében. A megújuló energiaforrások éghajlattal szembeni érzékenysége a vízenergia, a szélenergia és a napenergia esetében nyer részletes bemutatást egy-egy külön tanulmányban. A tematikus kötetet a villamosenergia hálózatok légköri hatásokkal szembeni érzékenysége zárja. A tanulmányokat összesen 15 szerző jegyzi, akik négy kontinens 10 országában, közöttük az Egyesült Államokban, Japánban és Ausztráliában dolgoznak.

Mika János Changes in weather and climate extremes: phenomenology and empirical approaches című írása és annak akár az oktatásban is felhasználható, elektronikus mellékletei letölthetők a http://link.springer.com/journal/10584/121/1/page/1 honlapcímről.

A hírt küldte:
Dr. Patkós Csaba, mb. igazgató
Földrajzi és Környezettudományi Intézet

Languages

Belépés

nEtSZKÖZKÉSZLET

TTK logo

Regionális Tudásközpont

International Conference on Applied Informatics