Tudományos Szieszta

Földrajz és Környezettudományi Intézet

Varázstorony

(Természettudományi Pályaorientációs és Módszertani Központ)

Külső kapcsolatok

FutureRFID - Az RFID/NFC technológia továbbfejlesztési lehetőségei az "Internet of Things" koncepciói mentén - TÁMOP pályázat
Alkalmazható természettudományok oktatása a Tudásalapú Társadalomban - TÁMOP pályázat
EKF TTK Mesterképzés a Tudásalapú Társadalom szolgálatában - TÁMOP pályázat

I. FoodTeszt Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny

Élelmiszerbiztonsági tanulmányi verseny az Eszterházy Károly Főiskolán
2013. október 11. EKF-Díszterem

A tanulmányi versenyt a korábbi hagyományokat folytatva, 2013-tól országos szintűvé bővítettük. Az eddigi 5 alkalommal megrendezett eseményen Heves megye és az Észak- magyarországi Régió középiskoláinak tanulói vetélkedtek. A verseny célja az új információkra leginkább fogékony, 14-16 év közötti korosztály (9-10. osztály) korszerű élelmiszerbiztonsági, élelmiszeripari, és gyártástechnológiai tájékozottságának fokozása a tudatos fogyasztói magatartás kialakulásának és egy magasabb szintű életminőségre való törekvés elősegítése mellett. 15 középfokú oktatási intézmény nevezését fogadta el a szakmai zsűri. A tanulók felkészülését a szervezők által készített 4 db, egyenként mintegy 25 oldalas információs anyag segítette élelmiszertudományok, fogyasztóvédelmi ismeretek, élelmiszeripari technológiák és az Egerfood Klaszter bemutatása témakörökben. A verseny 4 fős csapatok részvételével zajlott, a felkészítő anyagban foglaltak alapján. A vetélkedő során 7 feladatot kellett megoldani a résztvevő csapatok tagjainak, melyek hibátlan megoldásával 135 pont volt a megszerezhető maximális pontszám. A vetélkedő feladatainak megoldását rangos szakmai zsűri felügyelte. A zsűri elnöki feladatait Pénzesné dr. Kónya Erika megbízott dékán- Eszterházy Károly Főiskola Természettudományi Kar látta el, a zsűri tagjai dr. habil. Rácz László főiskolai tanár- Eszterházy Károly Főiskola Kémiai, Borászati Kémiai és Borászati Tanszék és Zahoreczné Kun Krisztina pályaorientációs tanácsadó- Heves Megyei Kereskedelmi- és Iparkamara voltak.

A verseny első három helyezése az alábbiak szerint alakult:

  1. helyezett: Szilágyi Erzsébet Gimnázium és Kollégium, Eger (Csorba Benjámin, Juhász Kata, Mag Patrik, Molnár Viktória, felkészítő: Göncziné Utassy Jolán)
  2. helyezett: Szent István Gimnázium, Budapest (Weisz Szilvia, Rátkai Zsófia, Aftin Bálint, Ruzicska György, felkészítő: Csupák Adrien).
  3. helyezett: Neumann János Középiskola és Kollégium, Eger (Gál Barbara, Kis István Emil, Molnár Flóra Tamara, Tóth Zsanett Xénia, felkészítő: Dr. Virág Diána).

Különdíjban részesült a szakmai zsűri javaslata alapján: Neumann János Középiskola és Kollégium, Eger (Gál Barbara, Kis István Emil, Molnár Flóra Tamara, Tóth Zsanett Xénia, felkészítő: Dr. Virág Diána).

A résztvevők ajándékait az Egerfood Klaszter partnercégei (Eger Innovations Nonprofit Kft, Egertej Kft, Hesi Kft., Numan Sütőipari Kft., Stühmer Édesipari Kft., Korona Borház Kft, Országos Korona Gombaipari Egyesülés, Detki Keksz Édesipari Kft., Fish and Food Kft, Kőporos Borászat) és a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara segítségével tudtuk biztosítani.

Languages

Belépés

nEtSZKÖZKÉSZLET

TTK logo

Regionális Tudásközpont

International Conference on Applied Informatics