A Magyar Táplálkozástudományi Társaság 2013. október 3 – 5. között Egerben rendezte meg XXXVIII. Vándorgyűlését. A tudományos program október 3-án, csütörtökön kerekasztal-megbeszéléssel kezdődött, melynek kiemelt témája volt a folyadékok szerepe a táplálkozásban. A program emlékelőadásokkal folytatódott, melynek keretében a magyar táplálkozástudomány jeles képviselőinek munkássága előtt tisztelegtek az előadók. A pénteki előadásokat Dr. Ibrahim Elmadfa a Bécsi Egyetem Táplálkozástudományi Intézetének igazgatója és professzora nyitotta. A délutáni szekciókban az EGERFOOD Tudásközpont képviseletében Szalontai Helga, Dr. Pál Károly, Dr. Juhász Ákos és Mikuska Kata mutatták be kutatási eredményeiket illetve Dr. habil. Kiss Attila üléselnöksége alatt hallhattunk prezentációkat a lisztek és cukrok szerepéről a táplálkozásban. A konferencia záró napján Balga Irina a tudásközpont új munkatársa számolt be doktori kutatásának témájáról és Dr. habil. Kiss Attila tartott előadást a közelmúltban publikált tudományos eredményeiről. Az Egerfood RET kutatói az alábbi előadásokkal szerepeltek a konferencián:
Szalontai Helga, Adányiné Kisbocskói Nóra, Kiss Attila: Fermentált tejtermékek probiotikus baktérium csíraszámmeghatározása antitest-alapú bioszenzoros módszerekkel
Pál Károly, Szén Orsolya, Kiss Attila, Naár Zoltán: Tejsav baktériumok azonosításának molekuláris módszerei és antibiotikum rezisztenciájuk felmérése
Juhász Ákos, Mikuska Kata, Naár Zoltán, Kiss Attila: Bioaktív komponensek és funkcionális élelmiszerek biológiai hasznosulásának vizsgálatára alkalmas in vitro emésztési modell fejlesztése
Mikuska Kata, Juhász Ákos, Naár Zoltán, Kiss Attila: Funkcionális összetevők biológiai értének összehasonlító elemzése eltérő életkorokra jellemző modellrendszerek kifejlesztésével
Kiss Attila, Korózs Marietta, Forgó Péter: Prebiotikumok hődegradációjának és a technológiai körülmények átalakulásra gyakorolt hatásának összehasonlító elemzése
Balga Irina, Nyitrainé Sárdy Diána, Nagy Balázs, Leskó Annamária, Kállay Miklós: Vörösborok biológiailag aktív vegyületeinek szerepe a mindennapokban
Nyitrainé Sárdy Diána, Kállay Miklós, Leskó Annamária, Nagy Balázs, Balga Irina: Tokaji aszúk polifenol-összetételének vizsgálata
Csatolmány | Méret |
---|---|
Kép 1-MTT.jpg | 936.92 KB |
Kép 2-MTT.jpg | 865.23 KB |