Tudományos Szieszta

Földrajz és Környezettudományi Intézet

Varázstorony

(Természettudományi Pályaorientációs és Módszertani Központ)

Külső kapcsolatok

FutureRFID - Az RFID/NFC technológia továbbfejlesztési lehetőségei az "Internet of Things" koncepciói mentén - TÁMOP pályázat
Alkalmazható természettudományok oktatása a Tudásalapú Társadalomban - TÁMOP pályázat
EKF TTK Mesterképzés a Tudásalapú Társadalom szolgálatában - TÁMOP pályázat

Mika János éghajlatkutató szakmai elismerése

A Magyar Meteorológiai Társaság Hegyfoky Kabos Emlékéremmel ismerte el a Földrajz Tanszék professzorának tevékenységét.

A Magyar Meteorológiai Társaság a 2010 óta újra odaítéli az általa 1936 és 1949 között korábban is kiadott emlékérmet. A névadó, Hegyfoky Kabos (1947-1919) római katolikus pap és meteorológiai szakíró volt, aki történetesen Egerben végezte a teológiai tanulmányait. Magyar és német nyelven értekezett az időjárásról és a Túrkevén általa évtizedeken át művelt (azóta is folyamatos) meteorológiai megfigyelések gyakorlati kérdéseiről.

Az éremmel a hosszabb idejű és nemzetközileg is elismert éghajlati vonatkozású szakirodalmi működéssel bíró hazai tudós tüntethető ki. - így fogalmaz a díj szabályzata. Dr. Mika János egyetemi tanár kandidátusi-, majd akadémiai doktori értekezése a globális klímaváltozás hazai sajátosságait körvonalazta, a múlt félgömbi, illetve hazai adatsorainak statisztikai elemzése és konceptuális modellek segítségével. Eredményeit nagyszámú hazai éghajlati hatásvizsgálat is felhasználta.

Az emlékérem Bődy Kálmán szobrászművész alkotása. Körkörös felirata: Magyarország éghajlatának megismeréséért, a Magyar Meteorológiai Társaság.

Hegyfoky Kabos emlékérem


A hírt küldte:
Dr. Pajtókné dr. Tari Ilona
főiskolai docens, intézetigazgató

Languages

Belépés

nEtSZKÖZKÉSZLET

TTK logo

Regionális Tudásközpont

International Conference on Applied Informatics