Az Egerfood Tudásközpont által vezetett konzorcium T ÁMOP-4.2.3-12/1/KONV-2012-0025 azonosító számú projektje keretében Science Café jellegű rendezvénysorozatot indított, amelynek a célja, hogy az élelmiszerbiztonság, a táplálkozástudomány és az eredetvédelem iránt érdeklődők a tudományos konferenciákénál kötetlenebb formában, közvetlenül tájékozódhassanak a tudásközpont folyó kutatómunkáról, a legkorszerűbb fejlesztésekről. Az első alkalommal dr. Juhász Ákos, tudományos munkatárs „Az emésztés kémiai modellezése, enzimek optimalizálása” címmel mutatta be a területtel kapcsolatos általános tudnivalókat, korszerű kutatási irányokat, valamint funkcionális élelmiszerek kifejlesztésében fontos szerepet játszó emésztési modell kémiai jellemzése, specifikus fejlesztése terén elért eredményeit. Ezt követően hangzott el az „In vitro gasztrointesztinális modellrendszer kifejlesztése élelmiszeripari alkalmazásokra” című előadás, melyben Mikuska Kata tudományos segédmunkatárs tájékoztatta a megjelenteket az emésztési modell mikrobiológiai fejlesztési irányairól. Az előadások után számos kérdést válaszoltak meg a kutatók, melyek a vizsgálatok módszertani nehézségei, azok megoldási módjai mellett kitértek a modellek hasznosítási lehetőségeire és a legújabb kutatási eredmények mindennapos táplálkozásunkban való figyelembe vételére is.
A következő rendezvényre május végén kerül sor.
Csatolmány | Méret |
---|---|
Science Cafe_130430 048.jpg | 1.59 MB |