Tudományos Szieszta

Földrajz és Környezettudományi Intézet

Varázstorony

(Természettudományi Pályaorientációs és Módszertani Központ)

Külső kapcsolatok

FutureRFID - Az RFID/NFC technológia továbbfejlesztési lehetőségei az "Internet of Things" koncepciói mentén - TÁMOP pályázat
Alkalmazható természettudományok oktatása a Tudásalapú Társadalomban - TÁMOP pályázat
EKF TTK Mesterképzés a Tudásalapú Társadalom szolgálatában - TÁMOP pályázat

Kolozsvári konferenciákon

A Víz Világnapja (III. 22) és a Meteorológiai Világnap (III.23.) jegyében két rendezvényen is szerepeltek a Földrajz Tanszék munkatársai, Dr. Mika János egyetemi tanár és Rázsi András tudományos segédmunkatárs.

Dr. Pándi Gábor professzor és munkatársai idén ötödször rendeztek nemzetközi konferenciát Levegő és víz, a környezet két komponense címmel Kolozsvárott, hét ország szakemberei részvételével március 22-én. A földrajzi burok e két alkotórészével kapcsolatos méréseket és számításokat 71 angol nyelvű tanulmányban mutatták be azok szerzői a konferencia idejére elkészült 540 oldalas kötetben. A plenáris előadások sorát Dr. Mika János nyitotta meg, Present climate, GCM-biases and expected changes along one zonal and one meridional belt, crossing in East-Central Europe című előadásával (társszerzők Dr. Pajtókné dr. Tari Ilona tanszékvezető főiskolai docens, intézetigazgató és Göböly Dorottya végzős hallgató). A szekciókban Rázsi András Weather sensitivity of kindergarten age children címmel tartott (az OMSZ két miskolci munkatársával közös) előadást. Emellett, társszerzőként Rázsi András és Mika János részt vett egy ötszerzős tanulmányban is, amelyet Local weather classifications for environmental applications címmel Agnieszka Wypych, a krakkói Jagiello Egyetem Éghajlati Tanszékének munkatársa adott elő.

A fenti konferencia előestéjén Embert próbáló természet címmel a Cholnoky Jenő Földrajzi Társaság szervezett előadás-sorozatot a Kolozsvárra érkezett magyarországi szakemberek fellépésével. Itt a négy előadásból kettőben Dr. Mika János (Halálozás és időjárás a fővárosban és vidéken), illetve Rázsi András (Ovi-projekt – a kisgyermekek és az időjárás) mutatta be kutatási eredményeit. Dr. Imecs Zoltán a Társaság elnöke kifejezte, hogy tartott attól, hogy az este címe félrevezető lesz, hiszen a márciusi hó ott is viszontagságokat okozott. Az elhangzott előadások azonban meggyőzték arról, hogy a normálistól kevésbé eltérő időjárás is megérdemli az odafigyelést, mégpedig nemcsak a betegségben szenvedők körében.

A hírt küldte:
Dr. Pajtókné dr. Tari Ilona
főiskolai docens, intézetigazgató
Földrajz- és Környezettudományi Intézet

Languages

Belépés

nEtSZKÖZKÉSZLET

TTK logo

Regionális Tudásközpont

International Conference on Applied Informatics