Az Egerfood Tudásközpont által koordinált Egerfood Élelmiszerbiztonsági és Technológia-fejlesztési Klaszter még a tavalyi évben felkérést kapott arra, hogy csatlakozzon a vezető közép-európai élelmiszeripari klasztereket tömörítő Clusters-Cord Projekt konzorciumába. A projekt célja transznacionális metaklaszterek létrehozása volt az élelmiszeripar számos szektorában érdekelt vállalkozások és intézmények bevonásával, illetve azok fejlesztési koncepcióinak összehangolásával, és közösen koordinált innovációs tevékenységek végrehajtásával a termelékenység és a gazdasági pozíciók javítása. Az így létrehozott interregionális együttműködések kiemelt fontosságúak lehetnek Európa globális versenyképességének javításában.
Az Egerfood Élelmiszerbiztonsági és Technológia-fejlesztési Klaszter képviseletében Kalóczkai Kata és Csiffáry Gábor projekt felelősök vettek részt az eseményen, ill. az élelmiszerfejlesztési munkacsoport munkájában. A fórumon résztvevő 8 klaszter szándéknyilatkozatot, illetve együttműködési megállapodást fogadott el, valamint jövőbeni közös munka megalapozásaként áttekintették a 2013-as év szakmai tevékenységeit és sarokköveit összegző stratégiai tervet. Az együttműködések fő irányvonala a metaklaszter munkacsoportjaihoz rendelhető feladatstruktúra kialakítása, illetve a közös szakmai fellépések, expók és fejlesztések előkészítése a Horizon 2020 európai uniós pályázatok keretében.