Dr. Kiss Attila, főiskolánk Egerfood Tudásközpontjának a főigazgatója 2013. január 21. és 23. között, a szervezők által szóbeli előadásra felkért egyedüli magyar kutatóként vett részt a hollandiai Noordwijkerhoutban megrendezett, „8th Rapid Methods Europe, Food, Feed and Water Analysis” elnevezésű nemzetközi konferencián. A szóbeli előadás címe: „Developments in analytical methods for detection of biogenic amines in food”.
A 178 résztvevőt, köztük számos tengerentúli kutatót felvonultató fórumon a legkorszerűbb analitikai gyorsvizsgálati rendszerek, új elven alpuló egyedi műszeres méréstechnikák, újszerű mintaelőkészítési eljárások, speciális komponensek és kontaminánsok detektálásának problémái, valamint többfunkciós, új tervezésű műszerek kerültek bemutatásra.
A rendezvény módot adott az akadémiai és ipari partnerek közötti, üzleti jellegű, kétoldalú megbeszélések lefolytatására is, így Kiss Attila többek között a Barilla olasz gabonaipari konszern kutatási igazgatójával, Dr. Michele Sumannal konzultált az eredetvédelem, illetve az élelmiszerbiztonság megerősítésre irányuló közös fejlesztések lehetőségeiről.
A szóbeli előadás mellett az Egerfood Tudásközpont 3 másik kurrens kutatásának az eredményei is bemutatásra kerültek poszter prezentációk formájában:
- Peter Futo, Nora Adanyi, Attila Kiss: Determination of increased catalase content in milk samples by means of a novel, catalase based amperometric biosensor.
- Gábor Csiffáry, Attila Kiss, Nóra Adányi: Novel acetylcholynesterase based amperometric biosensor for the rapid analysis of different carbamate and organophosphate pesticides.
- Attila Kiss, Helga Szalontai, Nora Adanyi: Development of QCM-based direct, label-free immunosensor for rapid, cost-effective assessment of probiotic bacteria in fermented dairy products.