Tudományos Szieszta

Földrajz és Környezettudományi Intézet

Varázstorony

(Természettudományi Pályaorientációs és Módszertani Központ)

Külső kapcsolatok

FutureRFID - Az RFID/NFC technológia továbbfejlesztési lehetőségei az "Internet of Things" koncepciói mentén - TÁMOP pályázat
Alkalmazható természettudományok oktatása a Tudásalapú Társadalomban - TÁMOP pályázat
EKF TTK Mesterképzés a Tudásalapú Társadalom szolgálatában - TÁMOP pályázat

A légkör, mint erőforrás és kockázat

Ezzel a címmel rendezett angol nyelvű konferenciát november 23-án a Földrajz Tanszék, amelyen nyolc előadás és tíz vetített poszter került bemutatásra, kapcsolódva az „Alkalmazható természettudományok oktatása a tudásalapú társadalomban” című TÁMOP projekthez.

 

A rendezvényt négy lengyel vendégkutató érkezéséhez időzítettük, akiket az „Időjárási típusok környezeti-, éghajlatváltozási- és oktatási alkalmazások érdekében” című, bilaterális TÉT együttműködés keretében láttunk vendégül. A rendezvényt dr. Liptai Kálmán a TTK dékánja nyitotta meg, aki üdvözölte, hogy milyen nagyszámú rendezvény foglalkozik mostanában a földrajz és a környezetvédelem problémáival.

A konferencia első felében elhangzó nyolc előadás tartalmát a Circulation and weather classifications gyűjtő cím foglalta össze. Az első szekció programját házigazdaként dr. Mika János egyetemi tanár (EKF, Földrajz Tanszék) és a nyitó előadást tartó dr. Zbigniew Ustrnul egyetemi tanár (Jagelló Egyetem, Krakkó) állította össze. A szekcióban e két intézmény képviselői 3-3 előadást tartottak, rajtuk kívül dr. Bartholy Judit (ELTE, Budapest) és dr. Makra László (SzTE, Szeged) voltak előadóink. A áramlási rendszerek és az időjárás osztályozása nemcsak a földrajzos megismerés szempontjából fontos, de segít megérteni a környezeti jelenségek időjárás-függését, lehetőséget nyújt rövid megfigyelési sorok rétegzett mintavétellel történő, éghajlati korrekciójára és a klímaváltozás detektálására is.

A második szakaszban tíz vetített posztert mutattak be röviden a szerzők a TÁMOP célkitűzéshez kapcsolódó Understanding the atmosphere and its effects gyűjtő címmel. Ezek között három szegedi városklíma kutatás és négy változatos tartalmú TTK-s munka is helyet kapott. Köszönjük dr. Jedlovszky Pál egyetemi tanárnak (Kémia Tanszék), hogy levelező órái közé ékelve, megmutatta nekünk a légszennyezettség atomi léptékű világát. Buránszkiné Sallai Márta meteorológus (OMSz), a Neveléstudományi Doktori Iskolánk hallgatója a felelős szakember hitelességével érzékeltette, hogy milyen fontos a fiatalok felkészítése a helyes viselkedésre szélsőséges időjárás idején. Három tanulmánya egyikében erről szólt Rázsi András munkatársunk, NTDI hallgatónk is, aki emellett a Tisza-tavi viharjelzés cselekvő részese.

Mivel az adott napon két másik, a meteorológiához kapcsolódó konferencia is volt Budapesten és Debrecenben, további 18 tanulmány szerzői arra a CD-ROM-ra tudják majd beküldeni a szerzők, amelyet januárban szándékozunk megjelentetni. Az elhangzott és bejelentett összesen 36 tanulmányt 14 intézmény jegyezte, köztük a Nagyváradi Egyetem szerzői. Főiskolánk munkatársai összesen tíz tanulmány szerzői és társszerzői lehetnek.

 

 

A hírt küldte:

 

Dr. Pajtókné dr. Tari Ilona

Tanszékvezető, főisk. docens

Földrajz Tanszék

Languages

Belépés

nEtSZKÖZKÉSZLET

TTK logo

Regionális Tudásközpont

International Conference on Applied Informatics