Az EGERFOOD Élelmiszerbiztonsági és Technológia-fejlesztési Klaszter felkérést kapott arra, hogy csatlakozzon a vezető közép-európai élelmiszeripari klasztereket tömörítő Clusters-Cord Projekt konzorciumába. A konzorcium irányító testülete október 17. és 19. között tartott értekezletet és párhuzamos szakmai fórumokat Milánóban. A felkérést egy korábbi konferenciaszereplés, illetve egy csehországi élelmiszeripari vásáron való részvétel alapozta meg. A másfél éve indult projekt célja az élelmiszeripar eltérő ágazataiban tevékenykedő akadémiai és ipari partnerek, illetve az azokat tömörítő klaszterek együttműködésének elmélyítése ún. metaklaszterek létrehozásával. A kontinens jelentős részét lefedő hálózatok eredményes működése nagyban növelheti a szektor, így Európa globális versenyképességét.
A nemzetközi workshopok, illetve „A metaklaszterek szerepe az agrár- és élelmiszer szektorok versenyképességében” címet viselő konferencia fő sarokköveinek tekinthetjük a kurrens élelmiszerfejlesztési irányok értékelését, a kutatási-szolgáltatási tevékenységek jellemzését, felmérését és fokozásának igényét, a hatékony klaszterszervezési know-how-k bemutatását, a komplementer innovációs kapacitások hatékony kiaknázása módszereinek tárgyalását, illetve a bázis intézmények erősségeinek értékelését.
A konzorciumban jelenleg 10 klaszter vesz részt 6 ország képviseletében. A konferencia második napjának fő napirendjeként szerepelt más, sikeres európai klaszterekkel való együttműködések erősítése, aminek a célja az európai dimenzió fokozása, valamint a következő európai uniós projekteken való részvétel lehetőségeinek bővítése.
A nemzetközi workshopon és konferencián az EGERFOOD képviseletében Dr. Kiss Attila RET főigazgató és Csiffáry Gábor tudományos segédmunkatárs, EU-s projektkoordinátor vett részt, ahol Kiss Attila „The role of innovation activities and technological developments in elaboration of novel food products of high added value” címmel tartott előadást.