Tudományos Szieszta

Földrajz és Környezettudományi Intézet

Varázstorony

(Természettudományi Pályaorientációs és Módszertani Központ)

Külső kapcsolatok

FutureRFID - Az RFID/NFC technológia továbbfejlesztési lehetőségei az "Internet of Things" koncepciói mentén - TÁMOP pályázat
Alkalmazható természettudományok oktatása a Tudásalapú Társadalomban - TÁMOP pályázat
EKF TTK Mesterképzés a Tudásalapú Társadalom szolgálatában - TÁMOP pályázat

Földtudományi Világtalálkozó a Főiskolán

HunGeo 2012 logó

Tíz ország szakemberei tanácskoztak és kirándultak a HUNGEO-2012 keretében augusztus 20-25 között Egerben.

 

Az 1996 óta kétévente, változó helyszínen rendezett esemény tudományos programját Habis László Eger Megyei Jogú Város polgármestere nyitotta meg a Líceum Kápolnájában augusztus 22-én, aki üdvözlő szavaiban felvázolta a város környezetjavító és éghajlatvédelmi programját. Az ünnepélyes megnyitón őt Dr. Hauser Zoltán rektor úr követte, aki szólt a Főiskola törekvéseiről általában és a tágabban vett környezetvédelem területén. Dr. Liptai Kálmán dékán úr a Természettudományi Kar-, Dr. Baksa Csaba elnök úr pedig a Magyarhoni Földtani Társulat képviseletében érzékeltette a természet- és a földtudományok jelentőségét, több szellemtörténeti aspektusra is ráirányítva a hallgatóság figyelmét. Az ülést a HUNGEO elnöke, Dr. Mika János egyetemi tanár (EKF Földrajz Tanszék) vezette.

            A plenáris előadások sorát Dr. Kocsis Károly és Dr. Klinghammer István geográfus akadémikusok nyitották meg. A folytatásban a magyarországi előadókon kívül egy-egy Norvégiában, Szaud-Arábiában és Erdélyben élő kolléga munkáját is megismertük. A Főiskolát a sorban Dr. Pajtókné dr. Tari Ilona előadása képviselte, „A klímaváltozás oktatásának lehetőségei a földrajztanításban” című előadásával. Az ülésszakot választható líceumi illetve belvárosi kirándulás követte, amelyek vezetésében – miként a helyszíni szervezésben is – a Tanszék hallgatói jeleskedtek. Este ismét a Kápolnában az Ének-zene Tanszék kiválóságainak, Dudás Anna népdaléneklése, valamint Marik Erzsébet és Tóth-Várady Krisztina zongorajátéka fokozta az esti együttlét emelkedett hangulatát. A zenei élménybe ágyazva, két Vass Albert verset is hallottunk Balaska Piroska földrajzos hallgató tolmácsolásában.

            A második nap szekció-ülésein további hat szóbeli előadásban és hat poszterben vállalt szerepet a Földrajz Tanszék, név szerint: Dr. Dávid Árpád, Dr. Kertész Ádám, Dr. Mika János, Dr. Pajtókné dr. Tari Ilona, Ütőné dr. Visi Judit oktatók, Fodor Rozália PhD hallgató, továbbá Hegedűs Zoltán, Kerekes Rita, Krámos Dániel, Marton Eszter, Papp Irén Amália, Zelei Zoltán volt és jelenlegi hallgatóink. E tanulmányok megjelentek a Földrajz Tanszék munkatársai által szerkesztett és kiadott, 364 oldalas tanulmánykötetben.

            A konferenciát egynapos magyarországi tanulmányi kirándulás előzte meg, majd kétnapos felvidéki kirándulás követte. Mindkettőt Dr. Dávid Árpád főiskolai docens tervezte és vezette. A sokrétű rendezvény sikeréért elsősorban Zimermann Katalin „örökös” HUNGEO főszervezőt illette a megérdemelt köszönet, de kijutott belőle a Főiskolánknak is.

 

 

A hírt küldte:

 

Dr. Pajtókné dr. Tari Ilona

tanszékvezető főisk. docens

Földrajz Tanszék

Languages

Belépés

nEtSZKÖZKÉSZLET

TTK logo

Regionális Tudásközpont

International Conference on Applied Informatics