Tudományos Szieszta

Földrajz és Környezettudományi Intézet

Varázstorony

(Természettudományi Pályaorientációs és Módszertani Központ)

Külső kapcsolatok

FutureRFID - Az RFID/NFC technológia továbbfejlesztési lehetőségei az "Internet of Things" koncepciói mentén - TÁMOP pályázat
Alkalmazható természettudományok oktatása a Tudásalapú Társadalomban - TÁMOP pályázat
EKF TTK Mesterképzés a Tudásalapú Társadalom szolgálatában - TÁMOP pályázat

Egerfood RET – Hírek – pályázati sikerek

Az EKF Élelmiszertudományi Intézete által koordinált és készített szakmai programot, az „Élelmiszerek és sportélelmiszerek újszerű nyomonkövetési rendszerei, eredetvédelme és a biztonságosságuk garantálása analitikai, sport- és táplálkozás-élettani vizsgálatok révén” elnevezésű projektet 530,098 MFt összegű támogatásra érdemesnek ítélte a szakmai zsűri. A projektet megvalósító konzorciumban szerepel az MTA Agrártudományi Kutatóközpont Mezőgazdasági Kutatóintézete, a Magyar Juh- és Kecsketejgazdasági Közhasznú Egyesület és a Közép-Európai Rekreációs Társaság.

A projekt stratégiai célja a hazai élelmiszeriparnak kitörési pontot jelentő magas hozzáadott értékű élelmiszerek egyedi biztonsági-eredetvédelmi rendszerének kialakítása új informatikai megoldásokra, saját kidolgozású bioanalitikai műszerekre, kémiai-biotechnológiai módszerfejlesztésekre és új paraméterekre alapozva. Távlatilag lehetővé válik kiemelkedő beltartalmi sajátságú, stressztűrő búzafajtákra, illetve csökkentett allergénhatású tejekre alapozott funkcionális élelmiszerfejlesztés is.

 

 

Sikeresen szerepelt az EKF és az Egerfood Tudásközpont spin-off vállalkozása, az Egerfood Kutatásfejlesztési Kft. a GOP-1.1.1-11 típusú pályázati keretprogramban. A támogatói döntés értelmében a vállalkozás 105 MFt összköltségvetésű tejipari kutatásfejlesztés programot valósíthat meg. A „Lupinus albus alapú funkcionális tejipari élelmiszertermékek kifejlesztése, aminosav és biogén amin bioszenzorok létrehozása a fehérjetartalom minőségi kontrolljára.” című projekt keretében olyan csillagfürt alapú joghurt-termékek kidolgozását valósítjuk meg, melyek kedvező aminosav és fehérje összetételükkel tűnnek ki. A joghurtok minőségének nyomonkövetésére alkalmas lizin oxidáz és glutamát oxidáz enzimeken alapuló specifikus lizin és glutaminsav bioszenzorok kifejlesztését is megvalósítjuk, mivel a csillagfürt alapú termékek jellemző sajátsága a kimagasló lizin és glutaminsav tartalom, amelyek kiemelkedően pozitív élettani hatású esszenciális aminosavak. Ezen tulajdonságuknál fogva a kifejlesztett új , egészségvédő élelmiszerek funkcionális élelmiszerként pozícionálhatóak a piacon.

 

 

 

385 MFt támogatást nyert a GOP-1.1.1-11 típusú pályázati keretprogramban az Eszterházy Károly Főiskola szakmai vezetésével felálló konzorcium húsipari-élelmiszerbiztonsági K+F+I feladatok ellátására. A „Komplex, penészedésgátlási technológiai rendszer kidolgozása a kolbászgyártás példáján keresztül, újonnan kifejlesztett műszerek alkalmazásával” elnevezésű projekt meghatározó ipari partnere a Gyulai húskombinát Zrt., melynek teljes termelési és logisztikai rendszerét átfogó kockázatelemzésnek vetjük alá, és erre alapozva specifikus technológiai fejlesztéseket valósít meg a kutatói team. Az élelmiszerbiztonság penészedés visszaszorítása általi fokozása és a termelési volumen piacképesség növeléséből adódó bővítése mellett a szakmai program fontos eredményeként egyedi, önmagukban is jelentős gazdasági értéket képviselő műszaki újításokat, mérőműszereket (bioszenzorok és fertőtlenítő berendezések) hozunk létre.

 

 

Az Egerfood Tudásközpont a Magyar Gomba Kertész Kft-vel konzorciális együttműködésben valósítja meg a 181,8 MFt támogatási összegű, egzotikus gyógyhatású gombák termesztéstechnológiai megvalósítására irányuló projektjét, melyben várhatóan nagy gazdasági haszonnal kecsegtető új technológiák kidolgozására, technológiai prototípusok létrehozására kerül sor. A projektben továbbá megvalósítjuk a vizsgált egzotikus gombafajok gyógyhatásának, valamint prebiotikus és egyéb kedvező élettani hatásának igazolását K+F kutatási részfeladatok által.

Languages

Belépés

nEtSZKÖZKÉSZLET

TTK logo

Regionális Tudásközpont

International Conference on Applied Informatics