Tudományos Szieszta

Földrajz és Környezettudományi Intézet

Varázstorony

(Természettudományi Pályaorientációs és Módszertani Központ)

Külső kapcsolatok

FutureRFID - Az RFID/NFC technológia továbbfejlesztési lehetőségei az "Internet of Things" koncepciói mentén - TÁMOP pályázat
Alkalmazható természettudományok oktatása a Tudásalapú Társadalomban - TÁMOP pályázat
EKF TTK Mesterképzés a Tudásalapú Társadalom szolgálatában - TÁMOP pályázat

Legjobb előadó díj Albenából

Legjobb előadó díj - SGEM 2012

A bolgár fürdőhely földtudományi konferenciának adott otthont, amelyen Dr. Mika János képviselte a Főiskolát.

Az idei SGEM-2012 (International Multidisciplinary Scientific GeoConference & EXPO) alkalmából a program szerint 173 előadást és 180 posztert bemutató résztvevők négy kontinens 43 országából érkeztek. Emellett, több mint ugyanennyi tanulmány a szerzők személyes jelenléte nélkül került be a programba és a tanulmánykötetekbe. (Csak a IV. kötet több mint 1200 oldal, benne mintegy 160 tanulmánnyal.) A 22 szekciónak egy ötcsillagos szálló három terme és előterei adtak otthont június 18. és 22. között Albenában. A konferenciát egy egész oldalas levélben üdvözölte Rosen Plevneliev úr, a Bolgár Köztársaság elnöke is.

A második legnépesebb Légszennyezés és klímaváltozás szekcióban Dr. Mika János egyetemi tanár a Földrajz Tanszék munkatársa két előadásra is lehetőséget kapott, majd ellátta a Megújuló energiák és tiszta technológiák szekció elnöki teendőit. Az egyik előadás a földrajzi zonalitás és kontinentalitás meglétét elemezte a globális klímamodellek által szimulált éghajlat valóságtól való eltérésében, valamint az előre jelzett változásokban. E tanulmány társszerzői Dr. Pajtókné dr.Tari Ilona tanszékvezető és Göböly Dorottya végzős BSc. szakos hallgató voltak. A másik előadás a felhőzet különféle típusaiban és az összes felhőzetben megfigyelt tendenciákról szólt, Európa 388 felszíni állomása és műholdas adatok alapján. E munka szerzőtársai a Tanszékkel kutatási kapcsolatban levő Babes-Bolyai Tudományegyetem (Kolozsvár) munkatársai voltak.

A szekciók levezető elnökei egy kilenc szempontot felsoroló listán minősítették az előadókat, s a verseny eredményét bármely szekció résztvevői saját szavazatukkal is befolyásolhatták. A 22 előadást bemutató Légszennyezés és klímaváltozás szekcióban a szervezők Dr. Mika Jánosnak ítélték a Legjobb előadás díjat (képünkön).

A konferencia tanulmányait évről évre tükrözi több referáló gyűjtemény, köztük a Scopus és a Web of Science is. A korábbi évek tanulmányai már most olvashatók a konferencia http://www.sgem.org/ honlapján. A konferencia néhány tapasztalatát igyekszünk az idén augusztus 22-23-án Főiskolánkon sorra kerülő, szakmailag igen hasonló HUNGEO-2012 (Magyar Földtudományi Szakemberek Találkozója) rendezésében is felhasználni.


A hírt küldte:
Dr. Pajtókné dr. Tari Ilona
tanszékvezető főisk. docens
Földrajz Tanszék

Languages

Belépés

nEtSZKÖZKÉSZLET

TTK logo

Regionális Tudásközpont

International Conference on Applied Informatics