Tudományos Szieszta

Földrajz és Környezettudományi Intézet

Varázstorony

(Természettudományi Pályaorientációs és Módszertani Központ)

Külső kapcsolatok

FutureRFID - Az RFID/NFC technológia továbbfejlesztési lehetőségei az "Internet of Things" koncepciói mentén - TÁMOP pályázat
Alkalmazható természettudományok oktatása a Tudásalapú Társadalomban - TÁMOP pályázat
EKF TTK Mesterképzés a Tudásalapú Társadalom szolgálatában - TÁMOP pályázat

„Workshop on Mars – Connecting Planetary Scientists in Europe”

„Workshop on Mars – Connecting Planetary Scientists in Europe” konferencia

 

          2012. június 5-től 7-ig került megrendezésre Budapesten, az MTA könyvtárában az Európai Űrügynökség (ESA) által kezdeményezett „Workshop on Mars – Connecting Planetary Scientists in Europe” elnevezésű konferencia, több hazai és nemzetközi szervezet támogatásával és szervezésével (Mars Lead Scientist, ESA, ESTEC, MTA CSFK, NEST alapítvány).

          A kutatók több plenáris és szekció előadáson, ill. poszteren mutatták be legújabb kutatási eredményeiket a Mars felszínével, geológiájával, légkörtanával és általában a bolygókutatással kapcsolatban. A konferencia egyik legizgalmasabb szekciójában („Mars Astrobiology”) hat előadás hangzott el. Ezek az egykor lehetséges marsi élet nyomait, az esetleges jelenlegi életformák meglétéhez szükséges feltételeket, a lehetséges élőhelyeket, ill. az ott uralkodó körülményeket, stb. tárgyalták. Kulcskérdésként a Marson található víz állapotváltozásainak nyomon követése és elérhetősége is szóba került, összefüggésben a hipotetikus fotoautotrof élet számára tolerálható körülményekkel (UV-sugárzás, hőmérséklet, látható fény, stb.). Az EKF Növényélettani és Növénytani Tanszékei kutatóinak munkája önálló előadásként került bemutatásra: „Marschall, M., Dulai, S., Pócs, T.: Photosynthetic activity of cyanobacteria in the cryptobiotic crust” címen  és Pócs T. még két előadásban volt társzerző.

          Érdekességképp a konferencia résztvevői az MTA Konkoly Obszervatóriumában a Vénusz átvonulást is megtekinthették, mely legközelebb 105 év múlva lesz megfigyelhető.

 

Languages

Belépés

nEtSZKÖZKÉSZLET

TTK logo

Regionális Tudásközpont

International Conference on Applied Informatics