Tudományos Szieszta

Földrajz és Környezettudományi Intézet

Varázstorony

(Természettudományi Pályaorientációs és Módszertani Központ)

Külső kapcsolatok

FutureRFID - Az RFID/NFC technológia továbbfejlesztési lehetőségei az "Internet of Things" koncepciói mentén - TÁMOP pályázat
Alkalmazható természettudományok oktatása a Tudásalapú Társadalomban - TÁMOP pályázat
EKF TTK Mesterképzés a Tudásalapú Társadalom szolgálatában - TÁMOP pályázat

Német-magyar Tudományos Műhelykonferencia és Munkaértekezlet a TTK-n

nemet-magyar-munkaertekezlet.jpg

Az eseményre „Klímaváltozás, megújuló energiaforrások és területfejlesztés az Eger Energia-modellrégióban” címmel került sor május 24-25.-én.

 

Az Agria-Innorégió Tudáscentrum szervezésében öt német vendég és a Természettudományi Kar, kiemelten a Földrajz Tanszék tíz kutatója részvételével rendezett találkozó első napját Dr. Liptai Kálmán dékán úr nyitotta meg, hangsúlyozva, hogy oktatási intézményünk súlyát a nemzetközi szintű kutatások is meghatározzák. Ezt követően Prof. Dr. Jürgen Aring ismertette a Kasseli Egyetem és az Eszterházy Károly Főiskola közötti együttműködés eddigi eseményeit. A 2011 elején indult tevékenység célja a megújuló energiaforrások és az energiahatékonyság alapján álló korszerű gazdálkodás és vidékfejlesztés elterjesztése a régióban. A németországi Hessen tartományból érkezett kollégák ebben már értékes és hasznosítható tapasztalatokkal rendelkeznek.

Az első napi konferencia témakörei a “Klímaváltozás”, az “Eger Energia-Modellrégió”, a “Kutatási eszközök” és “Esettanulmányok” voltak. Német részről Prof. R. Lutz Katzschner, Dipl.-Ing René Burghard és Kirsten Hasberg tartottak tartalmas előadásokat. A Főiskolát az elhangzás sorrendjében Prof. Dr. Mika János, Prof. Dr. Kertész Ádám, Dr. Dávid Árpád, Dr. Tóth Antal, Dr. Kajati György, Dr. Utasi Zoltán, Dr. Patkós Csaba és Ruszkai Csaba képviselte, angol illetve német nyelvű előadásokkal.

A munkaértekezlet második napjának témája a nemrég benyújtott TÁMOP Pályázat volt, amit átfogóan Dr. Pajtókné dr. Tari Ilona, a Tudásközpont igazgatója ismertetett. Ezt követően a pályázatban tervezett vidékfejlesztési tevékenységet Dr. Patkós Csaba részletezte. A Dr. Gabrielle Gorzka által vezetett megbeszélésen a német partner további támogatásáról biztosított bennünket, de jelezte, hogy akár sikeres lesz a pályázat, akár nem, alaposan meg kell terveznünk a következő évek együttműködését, hogy az mind tudományos-, mind projekt-gazdálkodási szempontból egyaránt hasznos legyen mindkét fél számára.

 

 

A hírt küldte.

 

Dr. Pajtókné dr. Tari Ilona

tanszékvezető főiskolai docens

Földrajz Tanszék

Languages

Belépés

nEtSZKÖZKÉSZLET

TTK logo

Regionális Tudásközpont

International Conference on Applied Informatics