2012. március 21-én került megrendezésre a TÁMOP-4.2.1-09/1-2009-0005 sz. pályázati program keretében, az EKF Egerfood Regionális Tudásközpontja és a Magyar Kémikusok Egyesülete közös szervezésében a „Technológiai innovációk, illetve a kutatásfejlesztés szerepe az ipari vállalkozások versenyképességének fokozásában” c. előadói nap, melynek az Eszterházy Károly Főiskola adott otthont. A fórumot 49 hallgató kísérte figyelemmel.
A szakmai fórum, melyen összesen 8 előadás hangzott el, tematikája átölelte az innováció és a kutatás szerepét a gazdasági versenyképesség fokozásában, a klaszterben való együttműködés előnyeinek az elemzését, és konkrét termékfejlesztések, technológiai újítások és technológiatranszferek bemutatását.
Részletes program:
14.00 Dr. Murányi Zoltán – tanszékvezető főiskolai tanár, Kémiai, Borászati Kémiai, és Borászati Tanszék: Képzések szerepe az innovációs képesség fokozásában
14.15 Dr. Kiss Attila – főigazgató, EGERFOOD Regionális Tudásközpont, Eszterházy Károly Főiskola: A klaszterműködés előnyeinek és az innovációs tevékenységek szerepének bemutatása az EGERFOOD Regionális Tudásközpont tevékenységein keresztül
14.45 Villás Gergely – tudományos munkatárs, kutató, Új Champignons Kft.: Megújuló energiaforrások biotechnológiai kutatása (Mikorrhizálási technológia)
15.00 Szirmai László – c. egyetemi tanár, Eszterházy Károly Főiskola: Hasonlósági elv a mérnöki technikában (SIMILITUDE)
15.15 Dr. Rácz László – főiskolai tanár, Eszterházy Károly Főiskola: Élelmiszerbiztonsági kockázatok csökkentésére alkalmas módszerfejlesztések a mikotoxin szennyezés példáján
15.30 Dr. Csutorás Csaba – főiskolai tanár, Eszterházy Károly Főiskola: Gyógyvizek hasznosításának bővítése technológiai újításokkal
15.45 Rácz Kinga – tudományos munkatárs, Egri Korona Borház Kft.: Bioaktív komponensek szerepe a borban illetve azok vizsgálatának módszerei
16.00 Hudák Orsolya – kutató, Eszterházy Károly Főiskola: Magas hozzáadott értékű boralapú termékek kifejlesztésnek lehetőségei, a glutation-tartlom vizsgálatán és fokozásán keresztül