Tudományos Szieszta

Földrajz és Környezettudományi Intézet

Varázstorony

(Természettudományi Pályaorientációs és Módszertani Központ)

Külső kapcsolatok

FutureRFID - Az RFID/NFC technológia továbbfejlesztési lehetőségei az "Internet of Things" koncepciói mentén - TÁMOP pályázat
Alkalmazható természettudományok oktatása a Tudásalapú Társadalomban - TÁMOP pályázat
EKF TTK Mesterképzés a Tudásalapú Társadalom szolgálatában - TÁMOP pályázat

Scitech Europe 2011: Haladó kutatás, innováció és együttműködés

Brüsszelben került megrendezésre, immár 3. éve az az egynapos európai SciTech Europe találkozó, melynek középpontjában azok a tudományos kihívások és megoldási lehetőségei álltak, amelyekkel az Európában dolgozó kutatók, egyetemek, főiskolák vezető oktatói napjainkban szembenéznek. A résztvevők között voltak európai kutatási projektekben tevékenykedő kutatók, projektmenedzserek, főiskolák, egyetemek vezető oktatói, professzorai, vezetői, tudományos alapítványok, szervezetek képviselői a műszaki tudományok, kémia, fizika, matematika, orvostudományok, környezettudományok és élettudományok területéről.

Az előadások és a délutáni munkacsoport megbeszélések középpontjában a 2013-tól induló Horizon 2020 tudományos kutatási keretprogram és az ehhez történő csatlakozási feltételek, lehetőségek álltak. Minden bizottság és szervezet vezetője, akik megszólaltak (Az European Molecular Biology Organisation, EMBO igazgató professzora, Professzor Maria Leptin, Professzor Erich Banda, az Euroscience Bizottság elnöke, Ryan O’Be, a Sheffield Egyetem Természettudományi Karának dékánja), arra hívták fel a figyelmet, hogy az együttműködés hatékonyságának növelése az európai felsőoktatási intézmények és kutatóintézmények  kutatói között sokszor nem pénz, hanem akarat és kommunikációs és együttműködési szándék kérdése. A jövőbeli kutatásoknak egységesebbé kell válni Európában, de mindenképpen támogatni kell az alap- és alkalmazott kutatásokat és innovációs törekvéseket  is.

Erich Banda, az Euroscience szervezet elnöke külön kiemelte Európa természettudományos oktatásának fejlesztését, amely szintén kiemelt hangsúlyt fog kapni a jövőben. Dr. John Smith, az európai egyetemek és főiskolák szövetségének főtitkára arról beszélt, hogy ez a rendezvény az a fórum, ahol az egyetemek, főiskolák, bárhol is vannak Európában, egységes, újszerű kutatási platformot hozhatnak létre és ezzel az európai felsőoktatás is fejlődik, modernizálódik.

A Főiskola részéről Pénzesné Dr. Kónya Erika főiskolai docens vett részt a rendezvényen.

Pénzesné Dr. Kónya Erika

Intézetigazgató főiskolai docens

Biológia Intézet

Languages

Belépés

nEtSZKÖZKÉSZLET

TTK logo

Regionális Tudásközpont

International Conference on Applied Informatics