Tudományos Szieszta

Földrajz és Környezettudományi Intézet

Varázstorony

(Természettudományi Pályaorientációs és Módszertani Központ)

Külső kapcsolatok

FutureRFID - Az RFID/NFC technológia továbbfejlesztési lehetőségei az "Internet of Things" koncepciói mentén - TÁMOP pályázat
Alkalmazható természettudományok oktatása a Tudásalapú Társadalomban - TÁMOP pályázat
EKF TTK Mesterképzés a Tudásalapú Társadalom szolgálatában - TÁMOP pályázat

Földrajzi tárgyú előadások Kolozsvárott

Kolozsvári előadás

A Babes-Bolyai Egyetem Magyar Földrajzi Intézetének meghívására Dr. Pajtókné dr. Tari Ilona és Dr. Mika János viszonozta Dr. Benedek József professzor úr tavaszi egri látogatását.

Az október 25.-ei, sűrű kolozsvári munkanapon először szándéknyilatkozatban rögzítettük a két intézmény geográfusainak érdekeltségét az alábbi témakörök közös művelésében: Környezeti nevelés, e-learning, klímaváltozás társadalmi hatásai, megújuló energiaforrások és területfejlesztés. Az oktatócserében eddig Dr. Mika János felkérésére került sor, aki e tanévtől kezdődően tanítja a kolozsvári Földrajz MSc. képzés „Környezeti monitoring és modellezés” valamint „Klímaváltozás és környezetbiztonság” című választható tárgyait.

Látogatásunk során három előadást is tartottunk. Elsőként DrPajtókné Dr. Tari Ilona mutatta be az Egyetemen a földrajztanár szakos hallgatóknak és néhány módszertanos oktatónak két teljes órában A Földrajztanítás korszerű módszerei című előadását. Bár az előadásnak az „Amfiteátrum” következő tanórája vetett véget, Nagy Egon intézetigazgató úr szobájában a földrajzosokat is tanító módszertanos kolléganő még hosszan konzultált az előadóval.

Néhány órával később, immár a Magyar Tudományos Akadémia Kolozsvári Bizottságának székházában szintén DrPajtókné Dr. Tari Ilona tartotta az első, egy órás előadást „Az északi sarkvidék környezeti kihívásaicímmel. Az ezt értékelő bő fél órás vitát követte Dr.Mika János előadása „A  globális klímaváltozás újdonságaicímmel. A szintén egy órás előadás parázs vitát váltott ki a változások emberi eredetét kétségbe vonó- és az azt tudományosan megalapozottnak tekintő szakemberek között. Nem feltétlenül az érvek erejét, de a hallgatóság kitartását és érdeklődését jó lenne tapasztalni az itthoni rendezvényeken is.

Dr. Imecs Zoltán elnök úrnak köszönhetően, mindhárom előadás már most megtalálható a Cholnoky Jenő Földrajzi Társaság www.cholnoky.ro honlapján.

A hírt küldte:

Dr. Pajtókné dr. Tari Ilona

tanszékvezető főiskolai docens

Földrajz Tanszék

Languages

Belépés

nEtSZKÖZKÉSZLET

TTK logo

Regionális Tudásközpont

International Conference on Applied Informatics