Európa legrangosabb élelmiszerkémiai konferenciája, az „EuroFoodChem XVI. Translating food chemistry into health benefits” kétévente kerül megrendezésre, melynek ez alkalommal a Gdansk University of Technology (Lengyelország) adott otthont 2011. július 6. és 9. között. Az egri Eszterházy Károly Főiskolát az EGERFOOD Regionális Tudásközpont 6 kutatója képviselte a rendezvényen (Dr. Kiss Attila, Dr. Forgó Péter, Dr. Murányi Zoltán, Molnár Szabolcs, Rapi Sándor és Virág Diána) 9 poszter prezentációval és egy előadással. Rapi Sándor „Characterisation of conditions affecting stability of Oligo-Peptide Derivatives of potential health-preserving effect„ címmel 10 perces, sikeres előadást tartott a peptidkémiai szekcióban.
A CRC press jóvoltából a legjobb posztert prezentáló kutató külön díjazásban részesült. A magyar delegáció tagjai közül Virág Diána „Revealing Transformation Patterns and Maillard Reaction Mechanisms in Lysine Fortified, Newly Developed Bakery Products” című poszterét a zsűri ezzel a díjjal jutalmazta.Az interdiszciplináris konferencia tematikája az élelmiszerkémia számos fókuszpontjára kiterjedt, azonban különös hangsúlyt kaptak azon kutatások, melyek az élelmiszerkomponensek és egyes egyedi technológiák egészségtudományi vetületét tárták fel. Az idei konferencián a résztvevő 300 kutató számára alkalom nyílt arra is, hogy elősegítsék a nemzetközi együttműködések élénkítését, közös kutatási projektek előkészítését, illetve az ipari partnerekkel kialakított kapcsolatok kiépítését. Ez utóbbihoz nagyban hozzájárult az, hogy a konferencia szatellit rendezvényeként számos gyártó cég tartott termékprezentációt és technológia ismertetőt. Az ipari partnerekkel való együttműködés fontosságára az is rávilágított, hogy több kutató az eredményeit termékfejlesztésekre, illetve gyártás optimalizálásra koncentrálta.
A konferencián bemutatott 250 poszter jó lehetőséget adott arra is, hogy a fiatal kutatók bepillantást nyerjenek a legújabb európai trendekbe, illetve megismerjék a legkurrensebb kutatási irányokat.