Tudományos Szieszta

Földrajz és Környezettudományi Intézet

Varázstorony

(Természettudományi Pályaorientációs és Módszertani Központ)

Külső kapcsolatok

FutureRFID - Az RFID/NFC technológia továbbfejlesztési lehetőségei az "Internet of Things" koncepciói mentén - TÁMOP pályázat
Alkalmazható természettudományok oktatása a Tudásalapú Társadalomban - TÁMOP pályázat
EKF TTK Mesterképzés a Tudásalapú Társadalom szolgálatában - TÁMOP pályázat

Fókuszban az új kutatási irányok: az EKF Élelmiszertudományi Intézete és az EGERFOOD kutatóinak szereplése az 1. Nemzeti Vegyész

csoportkép RET Sopron

 

Szalontai Helga bioszenzorfejlesztési eredményeit különdíjjaj jutalmazták  

2011. május 22-25 között Sopronban került megrendezésre a Magyar Kémikusok Egyesülete szervezésében az 1. Nemzeti Vegyészkonferencia, melyen a 12 plenáris és 8 szekcióban 141 szóbeli előadás hangzott el.

A 450 szakmabeli érdeklődő összesen 126 db poszterprezentációt tekinthetett meg a konferencián, két szekcióban. Az Eszterházy Károly Főiskola Élelmiszertudományi intézetének, illetve EGERFOOD tudásközpontjának kutatói összesen 4 szóbeli előadás (Dr. Jedlovszky Pál, Dr. Murányi Zoltán, Girán Levente és Dr. Rácz László) és 11 poszter prezentáció (B. Tóth Szabolcs, Dr. Bóka Beáta, Hudák Orsolya, Molnár Szabolcs, Rapi Sándor, Szalontai Helga és Virág Diána) által mutatták be kutatásaik legfrissebb eredményeit.

Dr. Murányi Zoltán előadásában az egyedi hatóanyag kombinációkon alapuló, szabadalommal védett funkcionális élelmiszerek (Liziner, Metikeksz, Inukeksz, Peru gyöngye tea) tudományos relevanciáját, szerteágazó, jótékony élettani hatásait, illetve a termékfejlesztések során végrehajtott innovációs tevékenységeket tárgyalta.  A „Csillagfürt (Lupinus albus) alapú funkcionális élelmiszerek fejlesztése és analitikai vizsgálata” című előadásában Girán Levente beszámolt a kedvező élettani hatású, de kevéssé ismert haszonnövénnyel kapcsolatos termékfejlesztési eredményeinkről.

Az ÉTI-ben zajló borászati témájú felsőfokú képzésről Dr. Rácz László tartott átfogó előadást, melyben részletesen bemutatta a bortechnológus felsőfokú szakképzést, a kémia BSc-borász analitikus illetve a kulturális örökség tanulmányok mesterképzés-borkultúra szakirányt. A fluid határfelületek számítógépes modellezésről pedig Dr. Jedlovszky Pál tartott előadást.

A bemutatott 11 poszteren az ÉTI és az EGERFOOD három kutatócsoportjában végrehajtott fejlesztések eredményeiről adtak számot kollégáink. A fókuszban azon új kutatások álltak melyek korábban nem vizsgált bioaktív hatóanyagok kémiai sajátságainak, fiziológiai hatásainak, illetve a stabilitásukat befolyásoló főbb tényezők feltárására irányultak, ily módon döntő szerepet játszva a potenciális funkcionális élelmiszeripari célú alkalmazhatóságban. 

Kutatóink számos olyan új bioanalitikai eljárás know-how-ját ismertették, melyek alkalmasak egyedi élelmiszer-komponensek precíz, megbízható, gyors, és akár helyszíni elemzésére is. Számos, csak az előző évben elindított új kutatásunk érte el azt az érettséget, hogy önálló prezentáció formájában kerüljön bemutatásra. Így most szerepeltünk először a bentonit biomolekulákkal való kölcsönhatásainak tanulmányozásával, az élelmiszerek fém-alginát-komplexekkkel történő dúsítási lehetőségeivel, illetve a vitaminok eltarthatóságával kapcsolatos kutatások eredményeit bemutató anyagokkal. A legkiemelkedőbb eredményt Szalontai Helga tudományos segédmunkatárs, a bioszenzorfejlesztő kutatócsoport tagja érte el, aki 126 prezentáció közül elnyerte a Magyar Spin-off és Start-up Egyesület „legkiválóbb posztert bemutató 35 év alatti fiatal kémikus” különdíját a „QCM-alapú jelölésmentes immunszenzor alkalmazása probiotikus baktériumok kimutatására” című munkájával.

Az elismerés mellett a díjjal az EGERFOOD RET spin-off vállalkozása, az Eger food Kft. két éves egyesületi tagságot nyert, mely lehetőséget teremt arra, hogy tagságon belül elérhető adatbázist, illetve új kommunikációs csatornákat felhasználva a K+F+I szektorban további sikereket érhessen el.  

 

Languages

Belépés

nEtSZKÖZKÉSZLET

TTK logo

Regionális Tudásközpont

International Conference on Applied Informatics