Tudományos Szieszta

Földrajz és Környezettudományi Intézet

Varázstorony

(Természettudományi Pályaorientációs és Módszertani Központ)

Külső kapcsolatok

FutureRFID - Az RFID/NFC technológia továbbfejlesztési lehetőségei az "Internet of Things" koncepciói mentén - TÁMOP pályázat
Alkalmazható természettudományok oktatása a Tudásalapú Társadalomban - TÁMOP pályázat
EKF TTK Mesterképzés a Tudásalapú Társadalom szolgálatában - TÁMOP pályázat

Kiegészítő információk a NEKIFUT biodiverzitás kutatási infrastruktúra hálózat részére

nekifut_ikon.jpg

 

  A LifeWatch ESFRI program egy olyan európai elektronikus tudás és technológiai infrastruktúra kialakítását célozza, amely összeilleszti a gyűjteményekből, tengeri és szárazföldi monitorozó helyekről, és más forrásokból származó biodiverzitás adatokat a modellező eszközökkel és virtuális laboratóriumokkal.

 A NEKIFUT mint az ESFRI (European Strategic Forum on Research Infrastructure) Road Map magyarországi programja támogatja a LifeWatch ESFRI kezdeményezést. 2009-ben megalakult a LifeWatch HU Kutatási Infrastruktúrát megalapozó LifeWatch Magyarország Konzorcium, aminek három tagja van: a Vidékfejlesztési Minisztérium, az MTA Ökológiai és Botanikai Kutatóintézete és a Magyar Természettudományi Múzeum.

A Konzorcium munkájat az MTA Ökológiai és Botanikai Kutatóintézete vezeti.  A LifeWatch Kutatási Infrastruktúra (KI) a kutatás támogatásával megbízható, tudományos alapokon álló kezelési stratégiák kidolgozásában nyújt segítséget a biodiverzitás pusztulásával, a klímaváltozással és a népességnövekedéssel összefüggő problémák megoldásához. 

Elemei a következők:·          adatok felderítéséhez és hozzáféréséhez szükséges felszerelések;·          adatok előállításához és feldolgozásához szükséges eszközök és tudás;·          gyűjtemények és terepi megfigyelőhelyek hálózatai;·          adatok integrálásához és kölcsönös átjárhatóságához nélkülözhetetlen készségek;·          analitikai és modellezési eszközöket széles körben kínáló virtuális laboratóriumok;·          tudományos kutatást és döntéshozást támogató, speciális szolgáltatásokat, képzést és fiatal tudósoknak kutatási lehetőséget biztosító Szolgáltató Központ.

A LifeWatch KI-t az összes jelentős európai biodiverzitás kutatási hálózat támogatja, köztük az Alter-net, és az EDIT. A feladatokat egy központi Szolgáltató Központ mellett a KI-hez csatlakozott országokban működő további szolgáltató intézmények látják el.

A rendszerben kétféle intézmény típus épülhet ki, az egyik a LifeWatch KI tulajdonát képezi és működésére nemzetközi szabályok érvényesek, míg a másik típus nemzeti szabályozás szerint működik.

A LifeWatch KI üzemeltetését a résztvevő országok finanszírozzák, nem pedig EU tagsági befizetések támogatják, így a nemzeti elkötelezettség alapvető.Az adatgazdák számára a LifeWatch Kutatási Infrastruktúra az alábbi előnyökkel szolgál: ·        

  • láthatóság (a meta-adatok katalógusában),·         
  • korszerű, folyamatosan fejlesztett információ-technológiai környezet,·         
  • modellezési és adatelemzési háttér·         egyszerű, akár terepi adatfeltöltési rendszerek,·         
  • hatékony minőség-ellenőrzés a megosztott adatokhoz,·           
  • biztonságos adatvédelem.   

    Az adatbázisokat, modelleket, programokat, eszközöket stb. a kutatók és intézmények széles köre fogja szolgáltatni.

    Ehhez a LifeWatch Kutatási Infrastruktúrának olyan környezetet kell teremtenie, melyben a felhasználók motiváltak az adat- és más források megosztására.  A LifeWatch előkészítő fázisában a potenciális adatszolgáltatókat képviselő szervezet (Data Providers Platform) kiemelten foglalkozott ezekkel kérdésekkel, és a már működő, megosztott infrastruktúrák tapasztalatainak figyelembevételével reagált rájuk: ·          az adatmegosztás során tisztázni kell az adatok szellemi tulajdonjogát, az adatok azonosítását, a felhasználás feltételeit, és biztosítani kell az idézhetőségét;·          az adatmegosztás együtt jár információs-technológiai fejlesztéssel, amihez segítséget nyújt a LifeWatch közösség;·          az adatmegosztó hozzáférhet már megosztott adatokhoz és a virtuális laboratóriumok nyújtotta szolgáltatásokhoz;·          az adatmegosztás idézettséghez, közös publikációkhoz és közös pályázási lehetőségekhez vezet;·          külön szabályozni kell az érzékeny adatok megosztásának korlátait. Ezekkel a feltételekkel a kutatói közösség ki tudja használni a virtuális laboratóriumok lehetőségeit, és hatékonyabban, eredményesebben tudja felhasználni a saját adatait.    

Az Eszterházy károly Főiskola részéről a TTK Biológia Intézet egysége, a Növénytani Tanszék Herbáriuma jelenik meg a registerben:

https://regiszter.nekifut.hu/ki_kereses/results/ekf

 

 

 

Languages

Belépés

nEtSZKÖZKÉSZLET

TTK logo

Regionális Tudásközpont

International Conference on Applied Informatics