Tudományos Szieszta

Földrajz és Környezettudományi Intézet

Varázstorony

(Természettudományi Pályaorientációs és Módszertani Központ)

Külső kapcsolatok

FutureRFID - Az RFID/NFC technológia továbbfejlesztési lehetőségei az "Internet of Things" koncepciói mentén - TÁMOP pályázat
Alkalmazható természettudományok oktatása a Tudásalapú Társadalomban - TÁMOP pályázat
EKF TTK Mesterképzés a Tudásalapú Társadalom szolgálatában - TÁMOP pályázat

ÚJ fejlesztési irányok, innovációs pályázati sikerek az EKF Egerfood Tudásközpontjában

 

 

A napokban tették közzé, hogy 61 MFt támogatást nyert a „Funkcionális élelmiszerként pozícionált, propolisszal, illetve növényi kivonatokkal készített ízesített borok létrehozását célzó analitikai, biológiai, borászati technológiai és biotechnológiai fejlesztések” című GOP-1.1.1 pályázati projekt, melyet az EKF Egerfood Regionális Tudásközpontja nyújtott be a Kőporos Borászati Kft. partneri közreműködésével. Az innovációs projekt olyan, hazai és Európai Uniós viszonylatban is unikális, különleges ízhatású, boralapú termékcsalád prototípusának létrehozását tűzi ki célul, melynek a fogyasztása jelentős élettani előnyöket kínál a propolisszal, szőlőmaggal és más, igazoltan pozitív hatású növényi hatóanyagokkal történő kezelés eredményeként. A program során számos technológiai újítást, illetve egyedi műszaki megoldást is létrehozunk, különös tekintettel az új extrakciós eljárásokra és műszaki berendezésekre, melyek kedvezően alkalmazhatók más italgyártási folyamatokban is.

 

Szintén a napokban hozták nyilvánosságra azt, hogy a GOP-1.1.1 program keretében támogatást nyert a „Glutation monitoring a szőlészeti-borászati technológiai sorban” elnevezésű pályázat, melynek szakmai megvalósítója az Egri Korona Borház Kft., együttműködő innovációs partnerként az EKF Egerfood Regionális Tudásközpontja pedig 20 MFt díjazás ellenében végez kutatásfejlesztési feladatokat. Ezen utóbbi K+F tevékenységek egyrészt a hagyományos glutation műszeres mérési technikák továbbfejlesztésére és a bor termékpályára való adaptációjára, másrészt innovatív analitikai mérési módszerek és műszer-prototípusok (amperometriás bioszenzorok) kidolgozására irányulnak. A glutation-tartalom monitoringjával képet kaphatunk a magyar borok glutation szintjéről, és így minimalizálhatóvá válnak a romlási folyamatok, illetve egyéb kedvezőtlen borászati jelenségek.

 

A GOP-1.1.1 keretprogramhoz illeszkedve, kedvezően bírálták el a „Nagy pontosságú folyamatos szulfid-monitoring megvalósítása gyógyvizekben” elnevezésű projektet, melyet a Demjén Termálfürdő Kft. nyújtott be az Eszterházy Károly Főiskola Egerfood Regionális Tudásközpontja K+F partneri szerepvállalásával. Az kutatási tevékenységek fókuszában a hagyományos szulfid mérési technikák finomítása, új analitikai eljárások kifejlesztése, illetve új, szulfit-oxidáz enzimen alapuló amperometriás bioszenzorok létrehozása áll, melynek ellentételezéseként 12 MFt innovációs bevétel realizálható a RET számára. A magyarországi termálvizek gyógyhatása a szulfid-tartalom folyamatos analízisével jobban hangsúlyozható, így növelve hosszútávon a gyógy- és wellness turizmus bevételeit. A projekt eredményei alapján a projekt megnyílik a lehetőség olyan automatikus műszer kifejlesztésére, mely a gyógyfürdőkben a víz szulfid-tartalmát folyamatosan jelzi, analizálja.

 

Languages

Belépés

nEtSZKÖZKÉSZLET

TTK logo

Regionális Tudásközpont

International Conference on Applied Informatics