Tudományos Szieszta

Földrajz és Környezettudományi Intézet

Varázstorony

(Természettudományi Pályaorientációs és Módszertani Központ)

Külső kapcsolatok

FutureRFID - Az RFID/NFC technológia továbbfejlesztési lehetőségei az "Internet of Things" koncepciói mentén - TÁMOP pályázat
Alkalmazható természettudományok oktatása a Tudásalapú Társadalomban - TÁMOP pályázat
EKF TTK Mesterképzés a Tudásalapú Társadalom szolgálatában - TÁMOP pályázat

Benedek József Professzor Úr előadása a Földrajz Tanszéken

Prof. Benedek József
 

Prof. Dr. Benedek József a kolozsvári Babes-Bolyai Egyetem Földrajz Karának a dékánhelyettese, a MTA tiszteletbeli tagja volt a Földrajz Tanszék vendége és soron következő előadója a Lyceum Pro Scientis Alapítvány jóvoltából megrendezésre kerülő, a Földrajztanár mesterképzéshez kapcsolódó előadássoroznak, 2011. április 1-én.

Az előadás első felében a professzor Úr kutatási témájához szorosan illeszkedő, a régiók területi fejlődését és fejlettségi különbségeit bemutató tudományos értékelést hallhattak a tanszékre ellátogató érdeklődők.

A továbbiakban pedig a városok fejlődési lehetőségeiről, telepítő tényezőiről és Románia térségi sajátosságairól kaphattunk képet. A professzor Úr kiemelte, hogy stratégiai elképzelések és megalapozó kutatások nélkül lehetetlen hosszabb távon is fenntartható térségfejlesztést véghezvinni. Példaként említette Kolozsvár egykor hírhedten magyarellenes és szélsőségesen nacionalista polgármesterének Gheorghe Funarnak a város történelmi főterét kis híján tönkretevő, meggondolatlan tetteit, valamint az egykori szocialista éra fejlesztési baklövéseit, amely a város szegénynegyedének a Sáncaljának a felszámolására irányultak. Szerencsére ma Kolozsvárnak az európai fősodorhoz tartozó, alkotószellemű, és múltat nem tagadó vezetése van, amelyből a város is jócskán profitál.

Az előadást követő bő két órás kötetlen beszélgetés során pedig az EKF Földrajz Tanszéke és a kolozsvári BBE Földrajz Kara geográfus műhelyeinek ígéretes együttműködési lehetőségeiről esett szó.

 

A hírt küldte:

Ruszkai Csaba

tanársegéd

Földrajz Tanszék

 

Languages

Belépés

nEtSZKÖZKÉSZLET

TTK logo

Regionális Tudásközpont

International Conference on Applied Informatics