Tudományos Szieszta

Földrajz és Környezettudományi Intézet

Varázstorony

(Természettudományi Pályaorientációs és Módszertani Központ)

Külső kapcsolatok

FutureRFID - Az RFID/NFC technológia továbbfejlesztési lehetőségei az "Internet of Things" koncepciói mentén - TÁMOP pályázat
Alkalmazható természettudományok oktatása a Tudásalapú Társadalomban - TÁMOP pályázat
EKF TTK Mesterképzés a Tudásalapú Társadalom szolgálatában - TÁMOP pályázat

Dr. Pál Károly ismeretterjesztő előadása a XXI. századi Sanghajról a Földrajz Tanszéken

MFT_PK_3.jpg

 

 Az Eszterházy Károly Főiskola Földrajz Tanszéke, a Magyar Földrajzi Társaság Eger-Bükkvidéki Osztálya, valamint az AGRIA GEOGRÁFIA Közhasznú Alapítvány rendezvénysorozatának március 8-ai, Dr. Pál Károly (tudományos munkatárs, Mikrobiológiai és Élelmiszertechnológiai Tanszék) A XXI. századi Sanghaj című előadását is népes hallgatóság tisztelte meg jelenlétével.

 

Előadónk 2010 júniusában az Egerfood Klaszter képviseletében vett részt a Fi Hi Ni (természetes eredetű élelmiszeripari alapanyagokkal foglalkozó) Expo-n. Saját készítésű fotóival és videóival színesített előadásában megismerhettük a világ legnépesebb országának, a Kínai Népköztársaságnak legnagyobb városát.

 

A Jangce és a Huangpu folyók találkozásánál épült kikötőváros lakosságszáma közel kétszer akkora, mint hazánké, s az 1990-es évek elején elindított gazdasági reformoknak köszönhetően igen dinamikusan fejlődik. Ennek bizonyítékai - többek között - a jelentős építkezések (ma már mintegy négyezer felhőkarcoló van a városban, több, mint New Yorkban; a 468 méteres Kelet Gyöngye tévétorony és a 420,5 méteres Jinmao torony a világ legmagasabb épületei közé tartoznak), az infrastrukturális fejlesztések (a világ első működő mágneses függővasútja a Maglev, amely a nemzetközi repülőtér és a belváros közötti 30 km-es távolságot 8 perc alatt teszi meg; az 1995-ben(!) megnyitott metróhálózat ma már 11 vonallal 420 km(!) hosszúságú), s az a tény, hogy a 2010-es világkiállításnak Sanghaj adott otthont.

 

Az előadás a kínai nagyváros árnyoldalaira is rámutatott azzal, hogy a különböző társadalmi csoportok, rétegek nem egyformán részesednek a gazdasági fellendülés eredményeiből, s a demokratikus jogok - európai szemmel - csak korlátozottan érvényesülnek. 

 

Ezúton is szíves figyelmükbe ajánljuk következő rendezvényünket, Barna Béla „A magas hágók földje, Ladakh - Utazás az Indiai-Himalájába, Nyugat-Tibetbe című előadását, melynek időpontja: 2011. március 29. (kedd) 17.30 óra, helyszíne: EKF D épület, 231-es előadó. Minden érdeklődőt szeretettel várunk! 

 

Dr. Tóth Antal

főiskolai docens - EKF Földrajz Tanszék

titkár - Magyar Földrajzi Társaság Eger-Bükkvidéki Osztály

 

Languages

Belépés

nEtSZKÖZKÉSZLET

TTK logo

Regionális Tudásközpont

International Conference on Applied Informatics