Tudományos Szieszta

Földrajz és Környezettudományi Intézet

Varázstorony

(Természettudományi Pályaorientációs és Módszertani Központ)

Külső kapcsolatok

FutureRFID - Az RFID/NFC technológia továbbfejlesztési lehetőségei az "Internet of Things" koncepciói mentén - TÁMOP pályázat
Alkalmazható természettudományok oktatása a Tudásalapú Társadalomban - TÁMOP pályázat
EKF TTK Mesterképzés a Tudásalapú Társadalom szolgálatában - TÁMOP pályázat

III. Magyarországi Klímacsúcs – egri részvétellel

 

 Az éghajlatváltozással és az ehhez kapcsolódó környezetvédelmi kérdésekkel foglalkozó rendezvényen a három plenáris előadás egyikét Dr. Mika János egyetemi tanár tartotta. Január 19-én került sor a 2009 és 2010 után immár harmadik rendezvényre, amit ezúttal is a budapesti székhelyű Klíma Klub valósított meg Szentendrén, a Regionális Környezetvédelmi Központban. A program előkészítésében Főiskolánk is részt vett, amennyiben a Klíma Klub elnöke, Farkas Andrea és munkatársa a múlt év november 22-én Egerbe látogatott, és élénk eszmecserét folytatott a TTK és a GTK mintegy tíz oktatójával. Emellett, Dr. Mika János egyetemi tanár (Földrajz Tanszék) tagja a Klímaklub Tudományos Tanácsadó Testületének.  

A magyar soros EU elnökség hivatalos programja rangot nyert III. Magyarországi Klímacsúcs célja az volt, hogy felhívja a figyelmet a globális felmelegedésre és tágabb értelemben a hazai környezetvédelem tennivalóira. Farkas Andrea megnyitójában kiemelte, hogy az idei klímacsúcs fontos feladata, hogy konkrét, 2 – 3 pontban összegezhető stratégiát fogalmazzon meg.

 

Az egész napos program a köszöntések után plenáris előadásokból és tematikus, ún. Pódiumbeszélgetésekből állt. Ez utóbbiak témái az „Energia és klíma”, „Védekezés és alkalmazkodás az agráriumban” és „A társadalom klímatudatossága” címet viselte. Az előadások és a hozzászólások minden elemében ott volt a Klímacsúcs alcíme a „Védekezés és alkalmazkodás”, vagyis a tennivalók ismert kettőssége: a kibocsátások mérséklése a túl gyors és túl nagy változás elkerülésére, illetve az alkalmazkodás a mindenképpen bekövetkező mértékű változásokhoz.

 

A mintegy 200 fős rendezvényen Főiskolánkat Mika János: „2010 szélsőségei, félidőben két IPCC Jelentés között” című plenáris előadása képviselte. A prezentációkat – a korábbi Klímacsúcsok előadásaival együtt – rövidesen tanulmányozhatjuk a http://klimaklub.hu/ honlapon.

  

A hírt küldte:

 

Dr. Pajtókné dr. Tari Ilona

tanszékvezető

Földrajz Tanszék

 

Languages

Belépés

nEtSZKÖZKÉSZLET

TTK logo

Regionális Tudásközpont

International Conference on Applied Informatics