Tudományos Szieszta

Földrajz és Környezettudományi Intézet

Varázstorony

(Természettudományi Pályaorientációs és Módszertani Központ)

Külső kapcsolatok

FutureRFID - Az RFID/NFC technológia továbbfejlesztési lehetőségei az "Internet of Things" koncepciói mentén - TÁMOP pályázat
Alkalmazható természettudományok oktatása a Tudásalapú Társadalomban - TÁMOP pályázat
EKF TTK Mesterképzés a Tudásalapú Társadalom szolgálatában - TÁMOP pályázat

Egyetemi Tudásközpontok és Ipari kapcsolatok – Innovációs konferencia a parlamentben

 

2010. november 30-án, „A magyar tudásipar és innováció kitörési pontjai" címmel, hozzávetőleg 200 résztvevőt vonzó innovációs konferencia került megrendezésre a Magyar Köztársaság Parlamentje felsőházi termében. A fórum fő célja az volt, hogy fókuszba állítsa a Pázmány Péter Program keretében megalakult Regionális Egyetemi Tudásközpontok kutatásfejlesztési eredményeit, illetőleg a magyar innovációs törekvések távlati lehetőségeit. A szervezési feladatokat az egri Eszterházy Károly Főiskola Egerfood Tudásközpontjának munkatársai, Dr. Kiss Attila főigazgató irányításával vállalták magukra.

A magyar gazdaságfejlesztési stratégia és a gazdasági szféra igényei közötti kapcsolatot, illetve a gazdaságpolitikai prioritások érvényesítési lehetőségeit Dr. Nyitrai Zsolt, infokommunikációért felelős államtitkár (NFM), a konferencia fővédnöke, illetve Dr. Cséfalvay Zoltán, stratégiai államtitkár (NGM) mutatta be. Dux László professzor, a NEFMI felsőoktatásért felelős helyettes államtitkára a magyar felsőoktatás megújulási és fejlődési lehetőségeit elemezte.

A konferencia hat felsőoktatási intézmény (Debreceni Egyetem, Semmelweis Egyetem, Eszterházy Károly Főiskola, Szent István Egyetem, Széchenyi István Egyetem és Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem) példaértékűen sikeres egyetemi tudásközpontja innovációs eredményeinek a bemutatására nyújtott alkalmat. Minden előadásban külön hangsúlyt kaptak az ipari partnerekkel közösen megvalósított, konkrét gazdasági hasznot hozó fejlesztések.

A résztvevők, illetve a végső értékeléseket megfogalmazó szakértők (Penke Botond akadémikus, Szegedi Egyetem és Széles Gábor, a Pázmány Péter Program Irányító Testületi elnöke) egyetértettek abban, hogy a tudásközpontok ügye, az ipari partnerekkel kialakított gyakorlatorientált és eredményes együttműködés tapasztalatainak továbbvitele és kiterjesztése a jövőbeni fejlesztésekben is prioritást kell, hogy élvezzenek a hazai innovációs potenciál és gazdasági szektor versenyképessége fokozása érdekében.

 

Languages

Belépés

nEtSZKÖZKÉSZLET

TTK logo

Regionális Tudásközpont

International Conference on Applied Informatics