Tudományos Szieszta

Földrajz és Környezettudományi Intézet

Varázstorony

(Természettudományi Pályaorientációs és Módszertani Központ)

Külső kapcsolatok

FutureRFID - Az RFID/NFC technológia továbbfejlesztési lehetőségei az "Internet of Things" koncepciói mentén - TÁMOP pályázat
Alkalmazható természettudományok oktatása a Tudásalapú Társadalomban - TÁMOP pályázat
EKF TTK Mesterképzés a Tudásalapú Társadalom szolgálatában - TÁMOP pályázat

Az Egerfood RET hírei

Az Egerfood RET hírei - 2009 október   Cseh vendégprofesszorok előadása és 3 hetes kutatómunkája Egerben Intézményünk Egerfood Tudásközpontjában október 16. és 22. között cseh professzorokból álló delegáció tett látogatást Prof. Ivo Frebort dékán-helyettes vezetésével a Palacky University, Olomouc képviseletében. A két kutatócsoport közötti együttműködés két éve kezdődött a bioszenzor fejlesztéssel összefüggő enzimvizsgálatok, illetve enzim preparálás terén. A közös munka az idei évtől egy sikeres TéT-projekt keretében folytatódik, melynek eredményeiről "PROTEIN RESEARCH FOR ANALYTICAL & BIOLOGICAL APPLICATIONS" címmel tartott Prof. Marek Sebela előadást október 20-án. A kutatói csereprogram kiterjed Dr. Petr Galuska 3 hetes egri tanulmányútjára is, melynek során az adenin-deamináz enzim bioszenzorikus alkalmazását vizsgálja.

Kutatómunka a teramoi egyetem élelmiszer tudományi tanszékén

Az EGERFOOD Regionális Tudásközpont bioszenzor fejlesztő laboratóriumának munkatársa, Szalontai Helga, 2009. október 12-30 között bekapcsolódott az olaszországi University of Teramo élelmiszertudományi tanszékén folyó kutatómunkába, melynek célja a az igen káros hatású élelmiszerszennyezőként számon tartott policiklusos aromás szénhidrogének DNS hibridizációra gyakorolt hatásának vizsgálata. A három hetes tanulmányút során új elektrokémiai eljárásokat dolgoztak ki diol-epoxid alkalmazásával.

Dr. Habil Forgó Péter részvétele a 11. Asian Food Conference világkonferencián

2009. október 19-23 között rendezték meg a 11. Ázsiai Élelmiszer Világkonferenciát a Brunei Szultánság fővárosában, Bandar Seri Begawanban, ahol Dr. Forgó Péter, az Egerfood RET tudományos munkatársa képviselte egyedüliként a hazai élelmiszerkutatókat. A konferencián 146 előadás hangzott el és 291 poszter bemutatására került sor a következő témakörökben: táplálkozás és egészség, élelmiszer standardok és szabályozás, innovatív és alternatív élelmiszer komponensek, élelmiszer kémia és analitika, mikrobiológia, érzékszervi vizsgálatok, élelmiszer feldolgozás és termékfejlesztés, élelmiszerbiztonság, funkcionális élelmiszerek, biotechnológia.

            Az Egerfood Regionális Tudásközpont két szóbeli előadással és három poszterrel képviselte az Eszterházy Károly Főiskolát, a kettő szóbeli előadást Dr. Forgó Péter tartotta a következő címekkel: „Development of a new functional foodstuff and novel procedures for identification of relevant bioactive components" és „Characterization and yielding of natural bioactive compounds of peptide type as novel and perspective functional food components".

Languages

Belépés

nEtSZKÖZKÉSZLET

TTK logo

Regionális Tudásközpont

International Conference on Applied Informatics