Tudományos Szieszta

Földrajz és Környezettudományi Intézet

Varázstorony

(Természettudományi Pályaorientációs és Módszertani Központ)

Külső kapcsolatok

FutureRFID - Az RFID/NFC technológia továbbfejlesztési lehetőségei az "Internet of Things" koncepciói mentén - TÁMOP pályázat
Alkalmazható természettudományok oktatása a Tudásalapú Társadalomban - TÁMOP pályázat
EKF TTK Mesterképzés a Tudásalapú Társadalom szolgálatában - TÁMOP pályázat

A Varázstorony bemutatkozása a budapesti Művészetek Palotájában

DSC01254
Képgaléria

Bizonyára kevesen tudják az egriek közül, mi az a Cifra Palota. Eláruljuk: a budapesti Művészetek Palotája vasárnap délelőttönkénti gyermekprogramjait hívják így, ahol a kicsik ingyen élvezhetik báb- és más művészeti együttesek műsorait, olyan kézműves mesterségekkel ismerkedhetnek, mint a szövés, nemezelés, bábkészítés, agyagmintázás, selyemfestés. A sorozat része a „Hetedhét ország” program, amelynek keretében minden hónap utolsó vasárnapján egy-egy magyarországi város kultúrája is bemutatkozik.

November utolsó vasárnapja Eger város napja volt, ahol a művészeti együttesek és kézművesek mellett – az egri Művészetek Háza meghívására – az EKF Varázsterme is bemutatkozott. Háromfős csapatunk (Vida József, Ujfaludi László és Zoller Gábor) interaktív fizikai kísérleteket mutatott be. A Vida Tanár Úr vezényletével bemutatott program sikere minden várakozásunkat felülmúlta. Utólagos becslésünk szerint 300-400 látogatónk volt, főleg általános iskolások, de óvodások is szép számmal voltak. A gyerekek és az őket kísérő szülők lelkesedése határtalan volt. A fiúk és a lánykák nagy érdeklődéssel próbálták működésre bírni a hőlégballont, a magdeburgi féltekéket, a (borlopásra is alkalmas) lopó-palackot, a szupererős mágnest, a léggömb-rakéta hajtású autót és a többi izgalmas kísérleti eszközt. A legnagyobb sláger itt is – mint Egerben – a távirányítású gyertya oltogató volt. Némelyik fiúcska (főleg a 6-8 évesek közül) született tehetségnek bizonyult a gyertya oltogatásban. (Kár, hogy zsenge koruk miatt még nem tudjuk őket demonstrátorként alkalmazni!) Sok felnőtt is lelkesen kísérletezett együtt a kicsikkel. Az egyik apuka azt mondta: felidéztük a „régi szép időket”, amikor az egész ország visszafojtott lélegzettel figyelte Öveges professzor televíziós kísérleteit. Rögtönzött varázstermünk bejáratánál nagyméretű reklámtabló hirdette a továbbtanulni vágyóknak főiskolánk karait, elsősorban a TTK-t, a poszter szövegének ajánlása szerint ez „ajódöntés”. (Ami ugyan felér egy nyelvhelyességi mélyrepüléssel, de lehet, hogy alkalmas a figyelem felkeltésére.) A nap végén elégedetten dörzsöltük össze tenyerünket: jól sikerült a bemutatkozásunk, érdemes volt eljönni. Közben azért – mint egy ünneprontó kisördög fintora – felbukkant az elkerülhetetlen kérdés: vajon hová tűnik az ifjú emberkék természettudomány iránti határtalan lelkesedése 18 éves korukra? Lesz-e méltó utódja a valaha jobb időket megért, de már lassan kiöregedő fizika- (kémia-, biológia-) tanárok generációjának?

Fotók: Vida József és Zoller Gábor

Szöveg: Ujfaludi László.

Languages

Belépés

nEtSZKÖZKÉSZLET

TTK logo

Regionális Tudásközpont

International Conference on Applied Informatics