Tudományos Szieszta

Földrajz és Környezettudományi Intézet

Varázstorony

(Természettudományi Pályaorientációs és Módszertani Központ)

Külső kapcsolatok

FutureRFID - Az RFID/NFC technológia továbbfejlesztési lehetőségei az "Internet of Things" koncepciói mentén - TÁMOP pályázat
Alkalmazható természettudományok oktatása a Tudásalapú Társadalomban - TÁMOP pályázat
EKF TTK Mesterképzés a Tudásalapú Társadalom szolgálatában - TÁMOP pályázat

Nagy Világ Kis Csodái: Kísérletek mínusz 196ºC-on

Kísérletek mínusz 196ºC-on 

Képgaléria

November 19-én a Nagy Világ Kis Csodái speciálkollégium keretében dr. Vida József a fizika tanszék tanára által megtartott előadáson a főiskolai hallgatókon kívül sok érdeklődő kollégánk, dolgozónk és azok családtagjai is részt vettek.  

Sok érdekes kísérletet láthattak a résztvevők. A –196 °C-os folyékony nitrogénbe bemerített növényekkel (alma, narancs, szőlő, citrom, burgonya, virágszirom stb.), plasztikus, rugalmas anyagokból készült testekkel (gumicső, gyurmagolyó stb. szemléltetni lehetett, hogy az élő és az élettelen anyag tulajdonságai ilyen alacsony hőmérsékletre lehűtve lényegi fizikai változáson mennek át. A hallgatóság maga is kísérletező részese lehetett a bemutatónak. A Leydenfrost-jelenség, a nitrogéngőz-szökőkút, a nitrogénrakéták, a léggömbrobbantások, a szétfagyó gyümölcsök, a szétporladó virágszirmok, a nitrogén „vízesés” mind maradandó élményt nyújtott a résztvevőknek.  Az előadáson készült képek a képgalériában nézhetők meg. 

Languages

Belépés

nEtSZKÖZKÉSZLET

TTK logo

Regionális Tudásközpont

International Conference on Applied Informatics