Tudományos Szieszta

Faculty

Institute of Geography and Environmental Studies

Magic Tower

(Natural Sciences Course orientation and Methodology Center)

FutureRFID - Az RFID/NFC technológia továbbfejlesztési lehetőségei az "Internet of Things" koncepciói mentén - TÁMOP pályázat
Alkalmazható természettudományok oktatása a Tudásalapú Társadalomban - TÁMOP pályázat
EKF TTK Mesterképzés a Tudásalapú Társadalom szolgálatában - TÁMOP pályázat

Nyolc előadással szerepelt az Egerfood Tudásközpont a Corvinus Egyetemen

Sikeresen vett részt az Egerfood Tudásközpont a Corvinus Egyetem által szervezett, Élelmiszertudományi Konferencia 2013 - Kutatással a Darányi Program sikeréért című tudományos rendezvényen. A tudásközpont tevékenységéről gazdag áttekintést adott a két szekcióban megtartott nyolc előadás. Élénk érdeklődés kísérte az előadóink munkájának bemutatását.

A nemzetközi részvétellel szervezett rendezvény Élelmiszerkémia, -analitika, élelmiszermikrobiológia szekciójában dr. Pál Károly a Lactobacillus fajok molekuláris módszerekkel való azonosítása terén elért eredményeiről számolt be. Patonay Katalin különböző állatfajok tejének közeli infravörös spektroszkópiai alapon történő felismerésével és osztályozásával kapcsolatosan végzett vizsgálatait mutatta be. Az élelmiszerekben szennyező anyagként előforduló gombaméreg, az aflatoxin-M1 kimutatására létrehozott, OWLS alapú bioszenzorról adott tájékoztatást Szalontai Helga. A vér koleszterin szintjét befolyásolni képes fitoszterinek stabilitásáról és lehetséges átalakulási útjairól szerzett új ismereteket Haraszti Júlia mutatta be. Rapi Sándor a biológiai aktivitással bíró peptidek stabilitásával kapcsolatosan végzett vizsgálatok eredményeit ismertette.

Az Élelmiszerbiztonság és minőségbiztosítás; Táplálkozástudomány című szekcióban három előadás került megtartásra. Dr. Juhász Ákos a funkcionális élelmiszerek kifejlesztése során igen fontos szerephez jutó, az emberi emésztést modellező rendszer kifejlesztése során szerzett tapasztalatokról számolt be. Mikuska Kata az e rendszer alkalmazásával végzett, hazai piacon beszerezhető étrendkiegészítő termékcsalád emésztésre gyakorolt hatásának minősítésével kapcsolatos eredményeket ismertette. A funkcionális élelmiszerek biztonságos voltának és kiemelkedő minőségének, pozitív élettani hatásának garanciáját adó, célzott nyomonkövetési rendszer kifejlesztése során követett célokat, eddig elért eredményeket dr. Naár Zoltán mutatta be.

A konferencia keretében számos, további együttműködéseket megalapozó egyeztetésekre került sor hazai és külföldi kutatókkal. Ennek egyik eredményeként decemberben nemzetközi konferencia kerül megtartásra az EKF-en a közép-európai országok K+F forrásokból való korábbiaknál nagyobb arányú részesedése elősegítésének céljával.

Languages

User login

TTK logo

Regionális Tudásközpont

International Conference on Applied Informatics