2012. május 23-26 között Újvidéken (Szerbia, Novi Sad) került megrendezésre a 6. Közép-európai Élelmiszertudományi Konferencia (CEFOOD 2012). Az Egerfood Tudásközpontot és az Élelmiszertudományi Intézetet 8 kutató (Hudák Orsolya, Kalóczkai Kata, Korózs Marietta, Molnár Szabolcs, Rapi Sándor, Dr. Rácz László, Szalontai Helga, Virág Diána) képviselte.
A többszáz résztvevőt felvonultató konferencián 11 szekcióban hangzottak el előadások illetve poszter prezentációk. Ezek közül kiemelkedő témák voltak az élelmiszerbiztonság, pre- és probiotikumok, antioxidánsok, innováció és tudástranszfer, nemzetközi programok és projektek az élelmiszertudományban.
Intézetünk analitikai, bioszenzorfejlesztő és mikrobiológiai kutatócsoportja 2 szóbeli és 12 poszetrprezentációval képviseltette magát. A szóbeli előadások témái a következők voltak:
· Kata Kalóczkai: In vitro microbiota modulation properties and fermentation profiles of different inulins and resistant starches
· Diana Virág: Development of lysine fortified functional foodstuffs with outstanding antioxidant activity
A konferencia alkalmat teremtett a jelenlegi élelmiszeripari-, fejlesztési trendek megismerésére, illetve több, lehetséges jövőbeli kooperáció körvonalazódott külföldi egyetemek kutatóival.