Szakdolgozati témakörök
Élelmiszertudományi Intézet
2013. január
- Dr. Kiss Attila
-
- Eltérő típusú peszticidek környezeti hatásra végbemenő átalakulásainak modellszerű vizsgálata.
- Különböző természetes színanyagok alkalmazása élelmiszerfejlesztési célokra, illetve ezeknek élelmiszertechnológiai folyamatok során bekövetkező átalakulásainak vizsgálata.
- Élelmiszermátrix hatásának elemzése különböző típusú biaktív komponensek élettani hatásának szempontjából.
- Természetes bioaktív hatóanyagok kinyerésére, azonosítására, illetve alkalmazására irányuló vizsgálatok.
- Dr. Naár Zoltán
-
- Zöldséglevek fermentálására alkalmas mikroorganizmusok szelekciója
- Élelmiszerszennyező penészgombák ökofiziológiai tulajdonságai
- Hidrogén-peroxid alapú fertőtlenítőszerek antimikróbás hatásspektrumát befolyásoló környezeti tényezők vizsgálata
- Dr. Murányi Zoltán
-
- Növényi színanyagok stabilitásának vizsgálata
- Tenyészedény-kísérletek különféle fémtartalmú talajokkal
- Kalcium-alginát hártyán végbemenő diffúzió vizsgálata
- Dr. Csutorás Csaba
-
- Borok glicerin-tartalmának analitikai vizsgálata, glicerin oxidáz alapú bioszenzor fejlesztése
- Csillagfürt alapú funkcionális élelmiszertermékek fejlesztése és kémiai analitikai vizsgálata
- Tőzegiszapok kémiai változásának nyomonkövetése iszappakolásos kezelések során
- Keserű és édes csillagfürt alkaloid-tartalmának vizsgálata GC-MS módszerrel
- Egzotikus gombák beltartalmi értékének vizsgálata különböző termesztési technológiák alkalmazásával
- Dr. Jedlovszky Pál
-
- Határfelületek molekuláris szintű tulajdonságainak vizsgálata számítógépes szimulációs módszerekkel
- Dr. Rácz László
-
- Direkt termő és európai szőlőfajták mustjainak és borainak vizsgálata
- Dr. Forgó Péter
-
- Fitoszterolok vizsgálata különböző növényekben gázkromatográfiás módszerekkel
- Borok antioxidáns aktivitás meghatározása gázkromatográfiás módszerekkel
- Gyógynövény kivonatok tanulmányozása kromatográfiás módszerekkel
- Élelmiszerfehérjék aminosav-összetételének meghatározása
- Dr. Pál Károly
-
- Tejsav termelő baktériumok bakteriocin termelő génjeinek azonosítása PCR eljárással.
- Lactobacillus reuteri azonosítása faecesben PCR eljárással.
- Hüvelyből izolált Lactobacillus törzsek genotipizálása PCR-RAPD eljárással.
- Dr. Bóka Beáta
-
- Élelmiszerek glutaminsav tartalmának meghatározására alkalmas bioszenzor fejlesztése
- Oldal Vince
-
- Kisműszeres analitikai feladatok az analitika, élelmiszeranalitika területeiről. Preferált az elektroanalitika különböző területei, ill. a VIS/UV fotometria.
- Technológiai jellegű fejlesztési vizsgálatok közül a fenti profilba illő minősítési, ill. folyamat-ellenőrzési, irányítási feladatok megoldása.
- B. Tóth Szabolcs
-
- Borászati analitikai vizsgálatok klasszikus és műszeres analízissel
- Kromatográfiás vizsgálatok (TLC, GC, HPLC)
- Élelmiszeranalitikai vizsgálatok (elsősorban kromatográfiás)
- Borászati technológia területén összehasonlító elemzések, vizsgálatok
- Élettanilag fontos vegyületek elválasztástechnikai vizsgálata
- Mikotoxin vizsgálatok
- Gyógynövény hatóanyag vizsgálatok elválasztástechnikai meghatározása
- Fizikai kémiai témakörök
- Rapi Sándor
-
- Szőlőmagolajok antioxidáns tulajdonságainak összehasonlító vizsgálatai
- Szőlőmagolajok összpolifenol tartalmának és polifenol összetételének meghatározása
- Szőlőmagolajok makro- és mikroelem tartalmának meghatározása
- Propoliszminták analitikai vizsgálata
- Szalontai Helga
-
- Antitest-alapú bioszenzoros mérőrendszer fejlesztése Aflatoxin M1 kimutatására
- Csiffáry Gábor
-
- Elektrokémiai bioszenzor kifejlesztése különböző élelmiszerek antioxidáns kapacitásának méréséhez
- Juhász Ákos
-
- Élelmiszereket fertőző fonalas gombák azonosítása klasszikus és molekuláris biológiai módszerekkel.
- In vitro emésztési modell paramétereinek optimalizálása.
- Molnár Szabolcs
-
- Innovatív mikrokapszulázási eljárások stabilitási paramétereinek vizsgálata
- Alginátkomplexek és mikrokapszulázott bioaktív komponensek élelmiszer-technológiai alkalmazhatóságának vizsgálata – paraméterek: kémhatás, hőmérséklet
- Hazai propolisz minták analitikai vizsgálata különös tekintettel az egyedi aromás komponensekre és zsírsavakra
- Különböző szőlőfajták magjából nyert olaj zsírsavösszetételének vizsgálata
- Korózs Marietta
-
- Prebiotikumok stabilitásának összehasonlító vizsgálata különböző fémek jelenléte esetén