Szakdolgozati témakörök

Szakdolgozati témakörök
Élelmiszertudományi Intézet

2013. január

Dr. Kiss Attila
  • Eltérő típusú peszticidek környezeti hatásra végbemenő átalakulásainak modellszerű vizsgálata.
  • Különböző természetes színanyagok alkalmazása élelmiszerfejlesztési célokra, illetve ezeknek élelmiszertechnológiai folyamatok során bekövetkező átalakulásainak vizsgálata.
  • Élelmiszermátrix hatásának elemzése különböző típusú biaktív komponensek élettani hatásának szempontjából.
  • Természetes bioaktív hatóanyagok kinyerésére, azonosítására, illetve alkalmazására irányuló vizsgálatok.
Dr. Naár Zoltán
  • Zöldséglevek fermentálására alkalmas mikroorganizmusok szelekciója
  • Élelmiszerszennyező penészgombák ökofiziológiai tulajdonságai
  • Hidrogén-peroxid alapú fertőtlenítőszerek antimikróbás hatásspektrumát befolyásoló környezeti tényezők vizsgálata
Dr. Murányi Zoltán
  • Növényi színanyagok stabilitásának vizsgálata
  • Tenyészedény-kísérletek különféle fémtartalmú talajokkal
  • Kalcium-alginát hártyán végbemenő diffúzió vizsgálata
Dr. Csutorás Csaba
  • Borok glicerin-tartalmának analitikai vizsgálata, glicerin oxidáz alapú bioszenzor fejlesztése
  • Csillagfürt alapú funkcionális élelmiszertermékek fejlesztése és kémiai analitikai vizsgálata
  • Tőzegiszapok kémiai változásának nyomonkövetése iszappakolásos kezelések során
  • Keserű és édes csillagfürt alkaloid-tartalmának vizsgálata GC-MS módszerrel
  • Egzotikus gombák beltartalmi értékének vizsgálata különböző termesztési technológiák alkalmazásával
Dr. Jedlovszky Pál
  • Határfelületek molekuláris szintű tulajdonságainak vizsgálata számítógépes szimulációs módszerekkel
Dr. Rácz László
  • Direkt termő és európai szőlőfajták mustjainak és borainak vizsgálata
Dr. Forgó Péter
  • Fitoszterolok vizsgálata különböző növényekben gázkromatográfiás módszerekkel
  • Borok antioxidáns aktivitás meghatározása gázkromatográfiás módszerekkel
  • Gyógynövény kivonatok tanulmányozása kromatográfiás módszerekkel
  • Élelmiszerfehérjék aminosav-összetételének meghatározása
Dr. Pál Károly
  • Tejsav termelő baktériumok bakteriocin termelő génjeinek azonosítása PCR eljárással.
  • Lactobacillus reuteri azonosítása faecesben PCR eljárással.
  • Hüvelyből izolált Lactobacillus törzsek genotipizálása PCR-RAPD eljárással.
Dr. Bóka Beáta
  • Élelmiszerek glutaminsav tartalmának meghatározására alkalmas bioszenzor fejlesztése
Oldal Vince
  • Kisműszeres analitikai feladatok az analitika, élelmiszeranalitika területeiről. Preferált az elektroanalitika különböző területei, ill. a VIS/UV fotometria.
  • Technológiai jellegű fejlesztési vizsgálatok közül a fenti profilba illő minősítési, ill. folyamat-ellenőrzési, irányítási feladatok megoldása.
B. Tóth Szabolcs
  • Borászati analitikai vizsgálatok klasszikus és műszeres analízissel
  • Kromatográfiás vizsgálatok (TLC, GC, HPLC)
  • Élelmiszeranalitikai vizsgálatok (elsősorban kromatográfiás)
  • Borászati technológia területén összehasonlító elemzések, vizsgálatok
  • Élettanilag fontos vegyületek elválasztástechnikai vizsgálata
  • Mikotoxin vizsgálatok
  • Gyógynövény hatóanyag vizsgálatok elválasztástechnikai meghatározása
  • Fizikai kémiai témakörök
Rapi Sándor
  • Szőlőmagolajok antioxidáns tulajdonságainak összehasonlító vizsgálatai
  • Szőlőmagolajok összpolifenol tartalmának és polifenol összetételének meghatározása
  • Szőlőmagolajok makro- és mikroelem tartalmának meghatározása
  • Propoliszminták analitikai vizsgálata
Szalontai Helga
  • Antitest-alapú bioszenzoros mérőrendszer fejlesztése Aflatoxin M1 kimutatására
Csiffáry Gábor
  • Elektrokémiai bioszenzor kifejlesztése különböző élelmiszerek antioxidáns kapacitásának méréséhez
Juhász Ákos
  • Élelmiszereket fertőző fonalas gombák azonosítása klasszikus és molekuláris biológiai módszerekkel.
  • In vitro emésztési modell paramétereinek optimalizálása.
Molnár Szabolcs
  • Innovatív mikrokapszulázási eljárások stabilitási paramétereinek vizsgálata
  • Alginátkomplexek és mikrokapszulázott bioaktív komponensek élelmiszer-technológiai alkalmazhatóságának vizsgálata – paraméterek: kémhatás, hőmérséklet
  • Hazai propolisz minták analitikai vizsgálata különös tekintettel az egyedi aromás komponensekre és zsírsavakra
  • Különböző szőlőfajták magjából nyert olaj zsírsavösszetételének vizsgálata
Korózs Marietta
  • Prebiotikumok stabilitásának összehasonlító vizsgálata különböző fémek jelenléte esetén

Belépés