Szakdolgozati témakörök
Élelmiszertudományi Intézet
2013. január
- Dr. Kiss Attila
- 
- Eltérő típusú peszticidek környezeti hatásra végbemenő átalakulásainak modellszerű vizsgálata.
- Különböző természetes színanyagok alkalmazása élelmiszerfejlesztési célokra, illetve ezeknek élelmiszertechnológiai folyamatok során bekövetkező átalakulásainak vizsgálata.
- Élelmiszermátrix hatásának elemzése különböző típusú biaktív komponensek élettani hatásának szempontjából.
- Természetes bioaktív hatóanyagok kinyerésére, azonosítására, illetve alkalmazására irányuló vizsgálatok.
 
- Dr. Naár Zoltán
- 
- Zöldséglevek fermentálására alkalmas mikroorganizmusok szelekciója
- Élelmiszerszennyező penészgombák ökofiziológiai tulajdonságai
- Hidrogén-peroxid alapú fertőtlenítőszerek antimikróbás hatásspektrumát befolyásoló környezeti tényezők vizsgálata
 
- Dr. Murányi Zoltán
- 
- Növényi színanyagok stabilitásának vizsgálata
- Tenyészedény-kísérletek különféle fémtartalmú talajokkal
- Kalcium-alginát hártyán végbemenő diffúzió vizsgálata
 
- Dr. Csutorás Csaba
- 
- Borok glicerin-tartalmának analitikai vizsgálata, glicerin oxidáz alapú bioszenzor fejlesztése
- Csillagfürt alapú funkcionális élelmiszertermékek fejlesztése és kémiai analitikai vizsgálata
- Tőzegiszapok kémiai változásának nyomonkövetése iszappakolásos kezelések során
- Keserű és édes csillagfürt alkaloid-tartalmának vizsgálata GC-MS módszerrel
- Egzotikus gombák beltartalmi értékének vizsgálata különböző termesztési technológiák alkalmazásával
 
- Dr. Jedlovszky Pál
- 
- Határfelületek molekuláris szintű tulajdonságainak vizsgálata számítógépes szimulációs módszerekkel
 
- Dr. Rácz László
- 
- Direkt termő és európai szőlőfajták mustjainak és borainak vizsgálata
 
- Dr. Forgó Péter
- 
- Fitoszterolok vizsgálata különböző növényekben gázkromatográfiás módszerekkel
- Borok antioxidáns aktivitás meghatározása gázkromatográfiás módszerekkel
- Gyógynövény kivonatok tanulmányozása kromatográfiás módszerekkel
- Élelmiszerfehérjék aminosav-összetételének meghatározása
 
- Dr. Pál Károly
- 
- Tejsav termelő baktériumok bakteriocin termelő génjeinek azonosítása PCR eljárással.
- Lactobacillus reuteri azonosítása faecesben PCR eljárással.
- Hüvelyből izolált Lactobacillus törzsek genotipizálása PCR-RAPD eljárással.
 
- Dr. Bóka Beáta
- 
- Élelmiszerek glutaminsav tartalmának meghatározására alkalmas bioszenzor fejlesztése
 
- Oldal Vince
- 
- Kisműszeres analitikai feladatok az analitika, élelmiszeranalitika területeiről. Preferált az elektroanalitika különböző területei, ill. a VIS/UV fotometria.
- Technológiai jellegű fejlesztési vizsgálatok közül a fenti profilba illő minősítési, ill. folyamat-ellenőrzési, irányítási feladatok megoldása.
 
- B. Tóth Szabolcs
- 
- Borászati analitikai vizsgálatok klasszikus és műszeres analízissel
- Kromatográfiás vizsgálatok (TLC, GC, HPLC)
- Élelmiszeranalitikai vizsgálatok (elsősorban kromatográfiás)
- Borászati technológia területén összehasonlító elemzések, vizsgálatok
- Élettanilag fontos vegyületek elválasztástechnikai vizsgálata
- Mikotoxin vizsgálatok
- Gyógynövény hatóanyag vizsgálatok elválasztástechnikai meghatározása
- Fizikai kémiai témakörök
 
- Rapi Sándor
- 
- Szőlőmagolajok antioxidáns tulajdonságainak összehasonlító vizsgálatai
- Szőlőmagolajok összpolifenol tartalmának és polifenol összetételének meghatározása
- Szőlőmagolajok makro- és mikroelem tartalmának meghatározása
- Propoliszminták analitikai vizsgálata
 
- Szalontai Helga
- 
- Antitest-alapú bioszenzoros mérőrendszer fejlesztése Aflatoxin M1 kimutatására
 
- Csiffáry Gábor
- 
- Elektrokémiai bioszenzor kifejlesztése különböző élelmiszerek antioxidáns kapacitásának méréséhez
 
- Juhász Ákos
- 
- Élelmiszereket fertőző fonalas gombák azonosítása klasszikus és molekuláris biológiai módszerekkel.
- In vitro emésztési modell paramétereinek optimalizálása.
 
- Molnár Szabolcs
- 
- Innovatív mikrokapszulázási eljárások stabilitási paramétereinek vizsgálata
- Alginátkomplexek és mikrokapszulázott bioaktív komponensek élelmiszer-technológiai alkalmazhatóságának vizsgálata – paraméterek: kémhatás, hőmérséklet
- Hazai propolisz minták analitikai vizsgálata különös tekintettel az egyedi aromás komponensekre és zsírsavakra
- Különböző szőlőfajták magjából nyert olaj zsírsavösszetételének vizsgálata
 
- Korózs Marietta
- 
- Prebiotikumok stabilitásának összehasonlító vizsgálata különböző fémek jelenléte esetén
 
